#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Délka hráze a porodní poranění


Authors: V. Kališ;  P. Chaloupka;  J. Turek;  Z. Rokyta
Authors‘ workplace: Gynekologicko-porodnická klinika LF UK a FN Plzeň, přednosta doc. MUDr. Z. Rokyta, CSc.
Published in: Ceska Gynekol 2005; 70(5): 355-361
Category: Original Article

Overview

Cíl práce:
Zhodnocení vztahu mezi délkou perinea, vaginálním porodem a porodním poraněním.

Typ studie:
Prospektivní studie.

Název a sídlo pracoviště:
Gynekologicko-porodnická klinika LF UK a FN, Plzeň.

Metodika:
318 prvorodiček (92%) po vaginálním porodu bylo zařazeno do studie s jejich souhlasem. Operační vaginální porody byly ze studie vyřazeny. Porody podle délky hráze (podle ICS) byly rozděleny do skupin: krátká hráz (do 30 mm včetně), normální hráz (>30 mm, <60 mm), dlouhá hráz (60 mm a více). Hodnocené parametry byly: incidence epiziotomie, délka epiziotomie, sklon epiziotomie od střední čáry, nejkratší vzdálenost epiziotomie od středu anu, poměr délky epiziotomie a délky hráze. Pokud epiziotomie nebyla provedena, bylo poranění hodnoceno ve stupních ruptury hráze.

Výsledky:
Celkový podíl epiziotomií činil 75%. Podíl epiziotomií a sklon epiziotomie mezi skupinami nebyl statisticky signifikantní. Délka epiziotomie byla statisticky významná u všech skupin navzájem – nejkratší ve skupině s krátkou a nejdelší ve skupině s dlouhou hrází (p=0,001). Vzdálenost epiziotomie od anu dosahuje statistické významnosti ve skupině s krátkou hrází oproti normální hrázi (p=0,026) a dlouhé hrázi (p=0,005). Pokud epiziotomie nebyla provedena, bylo celkové poranění hráze nejnižší ve skupině s krátkou a největší ve skupině s dlouhou hrází (p=0,018).

Závěr:
Krátká hráz se nezdá být v této studii rizikovým faktorem vyššího počtu epiziotomií a těžkého poranění perinea. Nicméně, pokud byla provedena epiziotomie, intaktní část hráze v této skupině byla signifikantně kratší. To může posléze vést k poporodní anální inkontinenci. Epiziotomie v této skupině provedená na podkladě prevence těžkého poranění hráze se zdá neoprávněná. Skupina rodiček s dlouhým perineem měla signifikantně delší epiziotomii či vyšší stupeň ruptury perinea, které mohou přispívat ke vzniku dyspareunie.

Klíčová slova:
ruptura hráze, perineální trauma, délka hráze, porod, epiziotomie


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 5

2005 Issue 5

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#