#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ovlivňuje počet získaných oocytů při ovariální punkci následnou morfologickou kvalitu embryí?


Authors: K. Tvrdoňová;  L. Pilka;  D. Rumpík;  L. Poláková
Authors‘ workplace: Klinika reprodukční medicíny a gynekologie, Zlín, vedoucí lékař prof. MUDr. Ladislav Pilka, DrSc.
Published in: Ceska Gynekol 2005; 70(5): 335-342
Category: Original Article

Overview

Cíl studie:
Ověřit, zda počet získaných oocytů při ovariální punkci má vliv na následnou morfologickou kvalitu transferovaných embryí a na úspěšnost IVF léčby.

Typ studie:
Retrospektivní studie.

Název a sídlo pracoviště:
Klinika reprodukční medicíny a gynekologie, Zlín.

Metodika:
Sledovaný soubor tvoří 837 IVF léčebných cyklů s embryotransferem, které byly provedeny blastov období VI/2002 – XII/2004. Byl sledován počet získaných oocytů při ovariální punkci, následná morfologická kvalita transferovaných embryí, počet klinických gravidit. Výsledky: Zjistili jsme, že v cyklech s vyšším počtem získaných oocytů (7 oocytů a více) byla signifikantně častěji (59,2 % cyklů, p<0,001) transferována embrya morfologicky kvalitní ve srovnání s cykly s nižšími počty získaných oocytů (1–6 oocytů) (30,4 % cyklů). Morfologicky abnormální embrya byla v cyklech s vyššími zisky oocytů transferována signifikantně méně často (13,1 % cyklů, p<0,001) ve srovnání s cykly s nižšími zisky oocytů (34,8 % cyklů). V cyklech se ziskem 16–18 oocytů byla morfologicky kvalitní embrya transferována v 67,4 % cyklů (p=0,002). S rostoucím ziskem oocytů klesá počet cyklů s transferovanými morfologicky abnormálními embryi (p=0,002). Nejvíce klinických gravidit bylo dosaženo v IVF léčebných cyklech se ziskem 16–18 oocytů (v 50,0 % cyklů bylo dosaženo klinické gravidity, p<0,001).

Závěr:
Výsledky práce ukazují, že počet získaných oocytů při ovariální punkci má vliv na následnou morfologickou kvalitu transferovaných embryí. V IVF cyklech s vyššími počty získaných oocytů se častěji transferují morfologicky kvalitní embrya, která mají vyšší implantační potenciál. Počet a kvalita získaných oocytů se dá do určité míry ovlivnit typem a dávkováním hormonální stimulace, která by měla co nejvíce vyhovovat konkrétní pacientce.

Klíčová slova:
počet získaných oocytů, morfologická kvalita embryí, klinická gravidita


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 5

2005 Issue 5

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#