#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinek fluoridovaného mléka na progresi povrchových kariézních lézí na kořeni zubu in vitro při cyklických změnách pH prostředí


Authors: R. Ivančaková;  J. D. Harless;  M. M. Hogan;  J. S. Wefel
Authors‘ workplace: Dows Institute for Dental Research, College of Dentistry, University of Iowa, USA ;  Stomatologická klinika LF UK a FN, Hradec Králové přednostka doc. MUDr. V. Hubková, CSc.
Published in: Česká stomatologie / Praktické zubní lékařství, ročník 107, 2007, 4, s. 67-72
Category:

Overview

Cílem práce bylo zhodnocení účinku samotného mléka a fluoridovaného mléka s obsahem 2,5 a 5,0 ppm fluoru na progresi a remineralizaci kariézních lézí na povrchu zubního kořene při cyklických změnách pH prostředí. Kariézní léze na kořeni zubu byly vytvořeny za použití kyseliny mléčné při pH 4,6. Takto vytvořené léze byly podílně nařezány a analyzovány pomocí mikroskopie v polarizovaném světle (PLM) a mikroradiografie (MRG). Jednotlivé vzorky byly potom pokryty acidorezistentním lakem kromě vytvořené kazivé léze. Kariézní léze byly následně vystaveny působení vody, mléka nebo fluoridovaného mléka v průběhu cyklických změn pH prostředí – demineralizace a remineralizace po dobu 2 týdnů. Po skončení experimentu byly léze opět hodnoceny pomocí PLM a MRG. Obě metody prokázaly signifikantní redukci progrese kazivé léze (33,2%), a to jak v případě mléka samotného, tak mléka fluoridovaného ve srovnání s kontrolou (voda). Kvantitativní mikroradiografie (MRG) sledovala změny minerálního obsahu a distribuce minerálů uvnitř léze. Výsledky potvrdily předpokládaný protektivní efekt fluoridavaného mléka na kaz zubního kořene, neboť došlo jak k redukci progrese léze tak ke zvýšení obsahu minerálů uvnitř léze.

Klíčová slova:
fluoridované mléko - kaz kořene - cyklické změny pH - demineralizace - remineralizace


Labels
Maxillofacial surgery Orthodontics Dental medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#