#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Artralgie čelistního kloubu (Kazuistické sdělení)


Authors: H. Fikáčková 1,2;  T. Dostálová 3;  R. Vošická 3;  V. Peterová 4;  L. Navrátil 1,5;  J. Lesák 6
Authors‘ workplace: Ústav biofyziky a informatiky, 1. FL UK, Praha 1;  Fakulta tělesné výchovy a sportu katedra anatomie a biomechaniky, UK, Praha 2;  Stomatologická klinika 1. LF UK a VFN, Praha 3;  MR oddělení, Radiodiagnostická klinika, 1. LF UK, Praha 4;  Katedra radiologie a toxikologie, Zdravotně sociální fakulta Jihočeská Univerzita, České Budějovice 5;  Ústav teoretické a aplikované mechaniky Akademie věd České republiky, Praha 6
Published in: Česká stomatologie / Praktické zubní lékařství, ročník 106, 2006, 1, s. 9-15
Category:

Overview

Poruchy čelistního kloubu (TMP) jsou souhrnným označením pro onemocnění spojená s poruchou čelistního kloubu a žvýkacích svalů. Při léčbě TMP je upřednostňována komplexní konzervativní léčba podporující přirozené regenerační schopnosti organismu před ireverzibilní léčbou založenou na modelu ideální biomechaniky čelistního kloubu. Konzervativní léčba spočívá v poučení pacienta o příčinách a projevech TMP, farmakoterapii, fyzikální terapii, léčbě pomocí nákusné dlahy a fyzioterapii. Volba konkrétního způsobu konzervativní léčby by měla směřovat k odstranění příčiny vzniku TMP.

Cílem našeho sdělení je popis léčby pacienta s artralgii TMK spojenou s dislokací kloubního disku. Na základě klinického vyšetření doplněného o vyšetření magnetickou rezonancí a infračervenou termografii byla indikována komplexní léčba složená z nácviku správného stereotypu otevírání úst, neinvazivní laseroterapie (GaAlAs laser, 4x15 J/cm2, 10 terapeutických sezení), zhotovení stabilizační nákusné dlahy a protetického ošetření. Kontrolní vyšetření po ukončení léčby prokázalo výrazné snížení subjektivních obtíží pacienta, vymizení teplotních rozdílů spojovaných se zánětlivým procesem v oblasti čelistního kloubu a repozici dislokovaného kloubního disku při nasazení stabilizační dlahy.

Klíčová slova:
bolest čelistního kloubu – neinvazivni laseroterapie – protetika – magnetická rezonance – infračervená termografie


Labels
Maxillofacial surgery Orthodontics Dental medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#