#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rekonstrukce kostních defektů po operacích objemných čelistních cyst


Authors: J. Pazdera 1;  V. Zbořil 1;  P. Tvrdý 1;  Z. Kolář 2;  M. Geierová 2;  J. Novotný 3
Authors‘ workplace: Klinika ústní, čelistní a obličejové chirurgie LF UP a FN Olomouc přednosta prof. MUDr. J. Pazdera, CSc. 1;  Ústav patologie LF UP, Olomouc přednosta prof. MUDr. Z. Kolář, CSc. 2;  Radiologické oddělení VN, Olomouc přednosta prim. MUDr. J. Novotný 3
Published in: Česká stomatologie / Praktické zubní lékařství, ročník 105, 2005, 3, s. 82-87

Overview

Autoři ošetřili 125 pacientů s odontogenními čelistními cystami o objemu větším než 2 cm3. U 75 z nich provedli po exstirpaci cystického vaku rekonstrukci kostního defektu lyofilizovanou drcenou allogenní spongiózní kostí, dodanou Tkáňovou bankou FN Brno-Bohunice. Zbylých 50 pacientů operovaných obvyklým způsobem (cystektomie s primární suturou rány) zařadili do kontrolní skupiny. V pooperačním průběhu byli pacienti 2krát ročně klinicky i rentgenologicky kontrolováni (u vybraných pacientů bylo provedeno CT vyšetření s využitím moderních zobrazovacích metod). Při hodnocení výsledků byla porovnávána frekvence pooperačních komplikací a průběh osifikace pooperačních kostních defektů.

Ze 75 pacientů základní sestavy se 86 % zhojilo bez komplikací, u 8 % došlo k částečné eliminaci kostních štěpů, v 5 % případů bylo třeba štěpy odstranit pro zánětlivou komplikaci hojení a v 1 % případů byla zaznamenána pooperační recidiva cysty.

V kontrolní skupině 50 pacientů ošetřených klasickým postupem se bez komplikací zhojilo 76 % případů. U 12 % nemocných došlo k sekundárnímu hojení rány, u 8 % pacientů bylo hojení komplikováno hnisavým zánětem a u 4 % byla zaznamenána pooperační recidiva cysty.

Využití allogenních kostních štěpů přispělo k pozoruhodné akceleraci osteoindukce:
k osifikaci kostních defektů došlo v závislosti na jejich objemu již za 10–15 měsíců po operaci. Využití metody při operacích cyst bezzubých nebo málo ozubených čelistí umožnilo předejít deformaci protézního lože a vyhnout se tak problémům s následným protetickým ošetřením.

Klíčová slova:
odontogenní cysty – allogenní kostní štěpy – augmentační metody


Labels
Maxillofacial surgery Orthodontics Dental medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#