#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Iatrogenní zátěž mateřského organismu rtutípři stomatologickém ošetřeníII. Koncentrace rtuti v mateřském mléce u kojících žen bez amalgámo-vých výplní v ústech


Authors: Z. Broukal 1;  J. Dušková 1;  V. Korunová 2
Authors‘ workplace: Výzkumný ústav stomatologický, Katedra stomatologie IPVZ, Praha, ředitel doc. MUDr. O. Krejsa, CSc. 2Ústav analytické chemie AV ČR, Praha, ředitel prof. RNDr. P. Boček, DrSc.
Published in: Česká stomatologie / Praktické zubní lékařství, ročník , 1999, 5, s. 195-199
Category:

Overview

V letech 1993 – 1997 byl shromážděn soubor 20 kojících žen průměrného věku 28,6 let bezamalgámových výplní, jiných kovových výplní nebo protetických výrobků v ústech, u kterýchbylo po porodu indikováno hematologické vyšetření. Odebrány vzorky krve, moči, kolostraa mléka a probandky byly stomatologicky vyšetřeny a zaznamenáno interview o možné profes-ní nebo potravinové expozici rtuti. V odebraném materiálu byly hladiny rtuti stanovenymetodou atomové absorpční spektrofotometrie s detekčním limitem 0,10 ng/g. Hladiny rtutiv séru a moči činily 0,188 resp. 0,213 ng Hg/g. Rozdíl není signifikantní. Hladiny rtuti v kolostrua mléce činily 0,321 resp. 0,412 a rozdíl není signifikantní. Rozdíly hladin rtuti v séru a močiproti kolostru a mléku je signifikantní (P < 0,05) a představuje poměr 1 : 1,3 – 2.

Klíčová slova:
rtuť – koncentrace rtuti – mateřské mléko – moč – sérum – stav chrupu

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Maxillofacial surgery Orthodontics Dental medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#