#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kulová krycí fólie – silikonový implantát formující přechodné řasy spojivky


Authors: J. Krásný 1;  V. Novák 2
Authors‘ workplace: Oční klinika FN KV a IPVZ, Praha přednosta prof. MUDr. P. Kuchynka, CSc. 1;  Ústav polymerů VŠCHT, Praha, vedoucí prof. ing. V. Dudáček, DrSc. 2
Published in: Čes. a slov. Oftal., 63, 2007, No. 6, p. 396-402

Overview

Metoda:
Autoři referují o prioritním vývoji pružného dostatečně pevného přípravku, který svým kulovitým tvarem bandážuje spojivkový prostor oční štěrbiny a slouží k modelaci dolní i horní spojivkové přechodné řasy. Je vyroben se silikonové směsi pro lékařskou aplikaci – Silastic Medical Grade Elastomer. Má tvar kulovitého plášťovitého vrchlíku o vnějším průměru 24,4 mm, výšce 8,5 mm a tloušťce stěny 0,5 mm. Jeho výhodou je prostupnost pro kyslík.

Výsledky:
Kulová krycí fólie byla aplikována jako příprava před keratoplastikou u čtyř dospělých mužů k modelaci fornixů po uvolnění symblefaronu zasahující až na rohovku po poleptání vápnem (u tří z nich) a po popálení roztaveným hliníkem. U pětiletého chlapce napomohla kulová krycí fólie k modelaci oční štěrbiny a k zlepšení motility oka, symblefaron souvisel s vrozeným kolobomem horního víčka. Preventivně jako ochrana před vznikem symblefaronu byla použita kulová krycí fólie u dospělého může po popálení spojivkového vaku roztaveným polypropylenem a u osmiletého chlapce se Stevens-Johnsonovým syndromem.

Závěr:
Kulová krycí fólie slouží k modelaci spojivkových fornixů po uvolnění symblefaronu nebo k zabránění jeho vzniku po poleptání či popálení oka.

Klíčová slova:
kontaktní čočka, silikonový kaučuk, spojivková bandáž, symblefaron


Labels
Ophthalmology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#