#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Opacifikace hydrofilních akrylátových nitroočních čoček


: N. Jirásková 1;  P. Rozsíval 1;  A. Kohout 2
: Oční klinika Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Hradec Králové, přednosta prof. MUDr. P. Rozsíval, CSc. 1;  Fingerlandův ústav patologie Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice, Hradec Králové přednosta prof. MUDr. A. Ryška, Ph. D. 2
: Čes. a slov. Oftal., 63, 2007, No. 6, p. 390-395

Autoři referují o výsledcích retrospektivní studie 10 hydrofilních akrylátových nitroočních čoček Aqua-Sense, explantovaných na Oční klinice LF UK a FN v Hradci Králové v roce 2005. Zaměřili jsme se především na zrakové funkce před explantací, operační průběh a na pooperační výsledky.

Korigovaná zraková ostrost před explantací byla překvapivě dobrá i u výrazně zkalených IOČ. V průběhu operace jsme nezaznamenali žádné závažné komplikace, u 9 očí se nám podařilo zachovat pouzdro a do něj či do sulku implantovat zadněkomorovou IOČ (ZK IOČ). V jednoho z očí jsme navíc provedli sukci sekundární katarakty. V jednom případě bylo nutno pro uvolnění závěsného aparátu vyjmout i pouzdro a implantovat předněkomorovou IOČ (PK IOČ).

Pooperačně nenastaly žádné komplikace. Korigovaná zraková ostrost se zlepšila u 3 očí, u 7 očí zůstala stejná. Všichni pacienti byli s výsledkem operace spokojeni.

Histopatologické vyšetření explantované čočky prokázalo mnohočetné drobné granulární kalcifikace uspořádané v úzkém pruhu paralelně s předním povrchem optické části IOČ. Pooperační kalcifikace některých IOČ vyrobených z hydrofilních akrylátů jsou jednou z nejčastějších příčin explantace/výměny IOČ. V současné době lze tento chirurgický zákrok provést velmi šetrným způsobem s dobrými pooperačními výsledky.

Klíčová slova:
opacifikace, hydrofilní akrylát, explantace


Labels
Ophthalmology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#