#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Radiální neurotomie optiku u kmenové okluze vena centralis retinae (kazuistiky)


Authors: P. Kolář;  E. Vlková;  D. Vysloužilová
Authors‘ workplace: Masarykovy univerzity, Brno, přednosta prof. MUDr. Eva Vlková, CSc. ;  Oční klinika Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty
Published in: Čes. a slov. Oftal., 61, 2005, No. 5, p. 321-329

Overview

Základním cílem této práce je představit kazuistické sdělení 2 pacientů s prognosticky velmi nepříznivou ischemickou formou centrální venózní okluze s velmi nízkou předoperační nejlepší korigovanou zrakovou ostrostí, u kterých byla provedena radiální neurotomie optiku cestou pars plana vitrektomie. Radiální neurotomie optiku (RNO) byla provedena u 2 pacientů s prognosticky velmi nepříznivou ischemickou formou centrální venózní okluze (CVO) cestou pars plana vitrektomie (PPV) v nazálním okraji terče mezi nazálními retinálními cévními arkádami speciálně designovaným nožem (Spaide CRVO knife) ve shodě s metodikou popsanou Opremcakem. Operace byla doplněna peelingem epiretinálních membrán a vnitřní limitující membrány za pomoci barvení trypanovou modří (Membrane blue). Obě oči byly vzhledem k nekomplikovanému průběhu operace ponechány bez vnitřní tamponády.

RNO představuje chirurgickou léčebnou metodu vyhrazenou pro prognosticky nepříznivé ischemické CVO. Klíčovou roli v patofyziologii vlastní RNO hraje nejen zrušení kompartmentového syndromu, ale i urychlení tvorby kolaterálního chorioretinálního oběhu, což jsme pozorovali i u našich dvou pacientů. Nejlepší korigovaná zraková ostrost (NKZO) se u prvního pacienta zlepšila z hodnoty 1/50 na hodnotu 3/50, u druhé pacientky z hodnoty 1/50 na hodnotu 5/30. U obou pacientů se výrazně resorbovaly retinální hemoragie a edém, vymizela dilatace venózního řečiště a resorboval se edém zrakového nervu. Oblast jizvy po neurotomii zůstala klidná bez známek retinální a choroidální neovaskularizace.

Autoři prezentují na vlastním kazuistickém sdělení efektivitu RNO u 2 pacientů postižených prognosticky nepříznivou ischemickou formou CVO. RNO se zdá být nadějnou metodou vhodnou k léčbě prognosticky nepříznivých ischemických forem CVO.

Klíčová slova:
centrální venózní okluze, radiální neurotomie optiku


Labels
Ophthalmology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#