#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv zrakové ostrosti a kontrastní citlivosti na subjektivní hodnocení zrakových funkcí před a po operaci katarakty


Authors: J. Ventruba
Authors‘ workplace: Klinika nemocí očních a optometrie LF MU FN u sv. Anny, Brno přednosta doc. MUDr. S. Synek, CSc.
Published in: Čes. a slov. Oftal., 61, 2005, No. 4, p. 265-272

Overview

Cíl studie:
Zhodnotit vliv zrakové ostrosti a kontrastní citlivosti na subjektivní hodnocení zrakových funkcí zjištěné pomocí dotazníků u pacientů před operací katarakty a po operaci.

Metodika:
Zraková ostrost testována na projekčních Snellenových optotypech a logMÚR tabuli s Landoltovými prstenci, kontrastní citlivost na tabuli Pelli-Robson. Dotazník zahrnoval Visual Functioning Index VF-14, Cataract Symptom Score a Global Measures of Vision – potíže a spokojenost s viděním.

37 pacientů s kataraktou bylo vyšetřeno včetně vyplnění dotazníku den před operací a 7 týdnů po operaci.

Výsledky:
Před operací katarakty má většina pacientů (65 %) střední potíže s viděním a většina (51 %) je mírně nespokojena. Po operaci většina pacientů (51 %) nevykazuje potíže žádné a je velmi spokojena (54 %). Zraková ostrost (ZO) koreluje ze subjektivních hodnocení pouze s indexem VF-14, a to pouze ZO neoperovaného oka (p < 0,01), binokulární ZO předoperační (p < 0,001) a pooperační (p < 0,05). Kontrastní citlivost (neoperovaného oka, operovaného oka, binokulární) koreluje s více subjektivními parametry (index VF-14, spokojenost, potíže s viděním), a to jak předoperačně, tak i pooperačně (p < 0,05, p < 0,01, p < 0,001).

Závěr:
Po operaci katarakty dochází k významnému zlepšení zrakové ostrosti, kontrastní citlivosti a subjektivních parametrů zrakových funkcí. Subjektivní parametry více korelují s kontrastní citlivostí než se zrakovou ostrostí. Kontrastní citlivost více vypovídá o vidění pacientů v běžném denním životě než zraková ostrost.

Klíčová slova:
zraková ostrost, kontrastní citlivost, subjektivní hodnocení, korelace


Labels
Ophthalmology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#