#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prevalence spojivkových konkrementů


Authors: P. Haicl;  H. Janková
Authors‘ workplace: Oční klinika VFN a 1. LF UK, Praha, přednosta doc. MUDr. B. Kalvodová, CSc.
Published in: Čes. a slov. Oftal., 61, 2005, No. 4, p. 260-264

Overview

Cíl:
Zjistit prevalenci spojivkových konkrementů v náhodném souboru nemocných navštěvujících všeobecnou ambulanci Oční kliniky VFN a 1. LF UK v Praze.

Soubor a metodika:
Soubor byl tvořen 500 po sobě jdoucími nemocnými, 190 muži a 310 ženami, kteří navštívili všeobecnou ambulanci Oční kliniky s různorodými obtížemi. Věk nemocných se pohyboval od 13 do 103 let s průměrem 46,8 let. Bylo provedeno kompletní oční vyšetření včetně podrobné aspexe tarzálních spojivek i spojivek fornixů na štěrbinové lampě. Sledována a hodnocena byla přítomnost spojivkových konkrementů, četnost pocitu cizího tělíska v oku nemocných s konkrementy, uložení konkrementů a jejich struktura, závislost výskytu konkrementů na věku nemocných a četnost výskytu dysfunkce meibomských žláz a chronické meibomitidy u nemocných s konkrementy.

Výsledky:
Přítomnost spojivkových konkrementů byla zjištěna u 198 nemocných (39,6 %). Jen 6 % osob s konkrementy bylo symptomatických. Nebyl zjištěn významný rozdíl v uložení konkrementů na horním či dolním víčku, pravém či levém oku. Povrchní konkrementy (85,8 %) byly častější než hluboké, tvrdé konkrementy (79,8 %) častější než gelatinózní, jednotlivé (77,8 %) častější než splývající. Byly shledány u nemocných již od 20 let věku s maximem výskytu mezi 30 až 80 lety. U 30,3 % nemocných s konkrementy byla zjištěna dysfunkce meibomských žláz či chronická meibomitida.

Závěr:
Byl zachycen častý výskyt spojivkových konkrementů v náhodném souboru nemocných, který se přesunuje i do nižších věkových skupin. Symptomatické konkrementy však byly zatím zjištěny jen u 6 % nemocných.

Klíčová slova:
spojivkové konkrementy, prevalence, chronická konjunktivitida, meibomitida


Labels
Ophthalmology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#