#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Doporučení ČSKB


Authors: D. Springer
Published in: Klin. Biochem. Metab., 28, 2020, No. 1, p. 3
Category: Editorial

V tomto čísle je publikováno několik odborných doporučení, která jejich autoři předkládají naší odborné veřejnosti s nejlepším vědomím, že shrnují nejen nejnovější poznatky v daném oboru, ale také mnohdy letité zkušenosti autorů. V dnešní náročné době je velmi těžké najít si dostatek času na studování veškeré dostupné literatury ve vlastním oboru, nemluvě o tom, že výskyt renesančních osobností, které mají široký záběr přes mnoho specializací, je jev mizející a blíží se limitně vyhynutí. Pokud si chceme zachovat alespoň zdání informovanosti o současném stavu oboru, nabízí se odborná doporučení jako vhodná alternativa. Stačí pohlédnout do seznamu literatury, abychom si byli jisti, že autoři vychází obvykle ze světových doporučení a aktuální literatury, která je k tématu publikována. Zároveň ale nejde o otrocký překlad, ale o soubor postupů aplikovatelných v možnostech našeho systému zdravotní péče.

Mám možnost být členem Pracovní skupiny EFLM pro přípravu odborných doporučení. Dočkala jsem se při setkání  s ostatními členy lehkého obdivu, kolik má naše společnost doporučení, k jejich zklamání ovšem v češtině. Evropské státy obvykle přebírají světová doporučení a svým členům je nepřekládají. To ovšem předpokládá všeobecnou znalost angličtiny a také je zřejmé, že světová doporučení musí postihnout všechny aspekty rozdílů v péči o pacienty. Zahrnuje to nejen možnosti plateb od pojišťoven a technického vybavení, které je k dispozici, ale často se jedná i o etické, náboženské a sociální aspekty. Právě proto je snaha vytvořit doporučené postupy alespoň na evropské úrovni. Přesto vlastní národní doporučení bude vždy konkrétnější, bude zohledňovat možnosti našeho zdravotnického systému i očekávání samotných pacientů.

Můžeme být právem hrdí, že naše odborná společnost má stále k dispozici dostatek odborníků, kteří jsou nejen specialisty ve svém oboru, ale zároveň jde i o osobnosti s kontakty na odborníky z klinických oborů. Bez této mezioborové spolupráce by doporučení neměla dostatečnou váhu a význam. Většina doporučení má tedy v záhlaví uvedeno, které odborné společnosti je schvalovaly současně s ČSKB.

Z rozhodnutí výboru ČSKB budou odborná doporučení revidována a případně aktualizována svými autory minimálně každých pět let. Na webové stránce ČSKB byste tedy měli najít jen aktualizované verze doporučení.

Účelem doporučení je pomoci lékařům a pracovníkům klinických laboratoří orientovat se v racionálním používání biochemických vyšetření, shrnovat vyšetřovací algoritmy a informovat o nových možnostech diagnostiky. Doporučení ale nejsou myšlena jako náhrada úsudku ošetřujícího lékaře, stejně tak nemohou postihnout všechny možné situace, jež mohou nastat v klinické praxi. Odpovědností laboratoře a ošetřujícího lékaře je zajistit konkrétnímu pacientovi validní výsledky a vhodnou péči.

Springer D.


Labels
Clinical biochemistry Nuclear medicine Nutritive therapist
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#