#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Heparinem indukovaná trombocytopenie v perioperačním období


Published in: Anest. intenziv. Med., 33, 2022, č. 1, s. 31
Category:

Overview

Koster A, Nagler M, Erdoes G, Levy JH. Heparin‑induced Thrombocytopenia: Perioperative Diagnosis and Management.

Anesthesiology. 2022 Feb 1;136(2):336-344. doi: 10.1097/ALN.0000000000004090. PMID: 34910815.

Rozsáhlý, přehledový edukativní článek, multidisciplinárně připravený čtyřmi odborníky z univerzitních pracovišť v Bochumu (SRN) s 50 citacemi a tabulkovými metodickými doporučeními diagnostiky a perioperačního postupu.

Trombocytopenie, indukovaná heparinem (HIT) je závažná imunitně navozená akutní choroba s následnou trombózou, u hospitalizovaných pacientů zatížená mortalitou až v 10 % případů. Retrospektivní studie udávají výskyt 0,02–0,09 %, prospektivní studie až 1–4 %. Poměrně často není HIT po nefrakcionovaném heparinu s jeho zvýšenou imunogenicitou včas nebo přesně diagnostikován v souvislosti s jeho trombogenním mechanismem.

Článek popisuje a zobrazuje mechanismus procesu, jeho klinickou i laboratorní diagnostiku a hodnotící skórovací systémy 4 T s metodickým návodem hodnocení a postupu (Cuker 2019, Marchetti 2021).

Velký význam má v průběhu 4.–14. dne předoperačního podávání vysokomolekulárního heparinu denní skórování počtu trombocytů – pokles počtu destiček je vysoce varovný. HIT protilátky se vyvinou 4–14 dnů po zahájení dané terapie a pokles počtu destiček o více než 30 % většinou následuje 2–4 dny po serokonverzi. Pooperačně se HIT projeví mezi 5.–10. dnem. K diagnostice slouží klinické skórovací systémy – jednoduchý laboratorní 4 T, každodenní laboratorní detekce počtu destiček, popř. přímé určení HIT protilátek. Článek je rozebírá diagnosticky i s bodovým určením míry rizika.

Pro profylaxi a léčbu FDA je schválen přímý inhibitor trombinu argatroban, popř. výběrově bivalirudin v kardiochirurgii a v intenzivní péči, podávané do vzestupu počtu trombocytů. Pokračuje změněná antikoagulační terapie podle metodického doporučení a stav i vývoj se dále kontrolují denně do stabilizace.

doc. MUDr. Jarmila Drábková, CSc.

jarmila.drabkova@fnmotol.cz


Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine

Article was published in

Anaesthesiology and Intensive Care Medicine

Issue 1

2022 Issue 1

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#