#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Předejde umělá inteligence peroperační hypotenzi?


Published in: Anest. intenziv. Med., 32, 2021, č. 1, s. 51
Category:

Etemadi M, Hogue ChW. Preventing Intraoperative Hypotension. Artificial Intelligence versus Augmented Intelligence? Anesthesiology 2020; 183(6): 1170–1172.

Umělá inteligence (dále AI) a její možnosti společně s dalšími vstupy biomedicínského inženýrství začínají výrazně pronikat i do anesteziologie. Současně se hledají a definují i jejich meze pro spolehlivou predikci a pohotovou diagnostiku varovných situací a nežádoucích účinků.

Spolupracující klinické a inženýrské týmy z univerzitních pracovišť v Chicagu se zaměřily na spolehlivou a včasnou predikci peroperační hypotenze na srovnávání on‑line získávaných dynamických údajů.

Na rozdíl od nepopiratelných úspěchů v podrobných a výstižných popisech např. současné zobrazovací medicíny oproti lidským zrakovým schopnostem a závěrům se projevily jasné meze mezi ryze technickými údaji a křivkami a pohotovým komplexním hodnocením pozorného anesteziologa. Ten do zhodnocení zařadí ihned i další projevy a činnosti – chirurgický postup, aktuálně vyvolané reflexy, změnu polohy, podání anestetika, komplikující krvácení i jiné spoluúčastné faktory.

V anesteziologické budoucnosti budou jistě velmi ceněny přístroje, vybavené AI možnostmi, a jejich údaje, ale vždy budou vyžadovat kombinaci s klinicky obohacenou odbornou inteligencí a osobnostními předpoklady anesteziologa.

doc. MUDr. Jarmila Drábková, CSc.

jarmila.drabkova@fnmotol.cz


Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine

Article was published in

Anaesthesiology and Intensive Care Medicine

Issue 1

2021 Issue 1

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#