#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv podání nízké dávky ketaminu na průběh anestezie u invazivních bronchoskopických výkonů


Authors: O. Marek;  M. Adamus;  Z. Mrozek
Authors‘ workplace: Klinika anesteziologie a resuscitace Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty Univerzity Palackého, Olomouc
Published in: Anest. intenziv. Med., 18, 2007, č. 4, s. 210-215
Category: Anaesthesiology - Original Paper

Overview

Cíl studie:
Navrhnout a ověřit optimální způsob anestezie pro invazivní bronchoskopické výkony.

Typ studie:
Klinická prospektivní randomizovaná studie.

Název a sídlo pracoviště:
Klinika anesteziologie a resuscitace fakultní nemocnice.

Materiál a metoda:
Do studie bylo zařazeno 160 nemocných se stenózou trachey indikovaných k laserové úpravě stenózy a zavedení tracheálního stentu pomocí rigidního bronchoskopu. K anestezii bez relaxace byla využita kombinace midazolamu, ketaminu, propofolu a sufentanilu. Pacienti před výkonem inhalovali směs tetrakainu a salbutamolu. Losováním byli pacienti rozděleni do dvou skupin po 80. Skupině (K) v úvodu do anestezie byl podán ketamin 0,30 mg/kg, skupina (non-K) dostala místo ketaminu fyziologický roztok. Kontinuálně byly monitorovány základní životní funkce systémem S/5 TM (Datex-Ohmeda). V 10., 15. a 30. minutě byl hodnocen střední arteriální tlak (MAP), tepová frekvence, RPP a spotřeba sufentanilu. Desetistupňovou škálou byly hodnoceny operační podmínky a kvalita anestezie.

Výsledky:
Jsou uvedeny jako průměr (směrodatná odchylka) [rozmezí], za statisticky významnou jsme považovali hodnotu p < 0,05. Výchozí MAP byl stejný v obou skupinách. Pulzová frekvence zůstala během anestezie stabilní v obou skupinách. RPP byl vyšší v úvodu do anestezie ve skupině K. V dalším průběhu anestezie se hodnoty RPP v obou skupinách vyrovnaly. K udržení srovnatelné hloubky anestezie bylo nutno ve skupině K podat nižší dávku sufentanilu, a to během 15. minuty (p < 0,0001) a po 30 minutách (p < 0,01) anestezie. Anestezii veskupině K popsali oba lékaři v každém okamžiku jako kvalitnější než ve skupině non-K (p < 0,001).

Závěr:
Kombinace ketaminu, sufentanilu a propofolu umožní bezpečnou manipulaci v dýchacích cestách bez nutnosti relaxace. Zvolený typ anestezie zajistil dobrou oběhovou stabilitu po celou dobu ošetření. Aplikace ketaminu snižuje spotřebu opioidů v průběhu anestezie.

Klíčová slova:
anestezie – invazivní bronchoskopie – ketamin – propofol – sufentanil – dospělý pacient


Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#