#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Časná resuscitace septického šoku na různé úrovně arteriálního tlaku


Authors: P. Suk 1;  J. Hruda 1;  X. Leverve 2;  V. Šrámek 1
Authors‘ workplace: Anesteziologicko-resuscitační klinika, Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně 1;  LBFA-INSERM E221, Université J. Fourier, Grenoble, France 2
Published in: Anest. intenziv. Med., 18, 2007, č. 3, s. 150-156
Category: Intensive Care Medicine - Original Paper

Overview

Cíl studie:
Optimální cílový tlak (MAP) pro resuscitaci septického šoku je předmětem diskusí. Cílem studie je zhodnotit účinek různých hodnot MAP na perfuzi/funkci splanchnických orgánů a metabolismus laktátu.

Typ studie:
Prospektivní randomizovaná klinická studie.

Název a sídlo pracoviště:
Anesteziologicko-resuscitační klinika, Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Materiál a metody:
Pacienti v prvních 6 hodinách septického šoku byli rozděleni na 65 (G65) nebo 85 (G85) mm Hg MAP, který byl udržován infuzí tekutin a noradrenalinu. První skupina měření proběhla do 2 hodin od rozdělení (T1), kontrola za 6 hodin (T2). Metabolismus laktátu byl hodnocen pomocí exogenního laktátového testu (podáno 2,5 ml/kg 11,2% laktátu sodného). Byly sledovány tyto parametry: srdeční index (CI), SvO₂, gastrická tonometrie (pCO₂gap), clearance ICG (ICG-PDR) a kreatininová clearance, produkce a clearance laktátu. Data jsou uvedena jako medián (rozsah) a hodnocena odpovídajícími neparametrickými testy.

Výsledky:
Do studie bylo zařazeno 16 pacientů – 8 v G65 a 8 v G85. Nebyl rozdíl v APACHE II a SOFA, pacienti v G65 byli vyššího věku než G85 (p = 0,065). Nebyly pozorovány rozdíly v dávce noradrenalinu, množství podaných tekutin, ani v hodnotách CI a SvO₂ mezi skupinami během celé studie. Hodnoty pCO₂gap, ICG-PDR a kreatininové clearance se nelišily mezi skupinami v časech T1 ani T2. Nebyly zaznamenány rozdíly v produkci ani eleminaci laktátu, ale pacienti v G65 měli sklon ke zvýšení obratu laktátu mezi T1 a T2.

Závěr:
Resuscitace nemocných v septickém šoku na dvě rozdílné hodnoty MAP (65 a 85 mm Hg) neovlivňuje parametry globální hemodynamiky, lokální perfuze a/nebo funkce orgánů ani metabolismus laktátu.

Klíčová slova:
septický šok – noradrenalin – perfuzní tlak – laktát, hemodynamika


Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#