#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ovlivnění hemodynamiky během operací aneurysmat abdominální aorty užitím metody akutní normovolemické hemodiluce


Authors: J. Mannová 1;  Z. Šilhart 2;  P. Ševčík 1
Authors‘ workplace: Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny MU v Brně a Fakultní nemocnice Brno 1;  Chirurgická klinika MU v Brně a Fakultní nemocnice Brno 2
Published in: Anest. intenziv. Med., 18, 2007, č. 3, s. 141-149
Category: Anaesthesiology - Original Paper

Overview

Cíl studie:
Ověření hypotézy: nemocní operovaní pro aneurysma břišní aorty (AAA) při použití akutní normovolemické hemodiluce (ANH) budou lépe tolerovat naložení a odstranění svorky z aorty, perioperační změny hemodynamických parametrů budou menší a tím klesne frekvence ischemických příhod a komplikací během operace oproti skupině nemocných bez ANH.

Typ studie:
Prospektivní, v jednom centru.

Název a sídlo pracoviště:
Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny univerzitní nemocnice.

Materiál a metodika:
Nemocní operovaní pro AAA – skupina A: s ANH (n = 25), skupina B bez ANH (n = 25). U obou skupin byly sledovány hemodynamické parametry (TKsyst,TKdiast, MAP, HR, SV, CO, CI, TSVR – přístroj HemoSonicTM100, počet měření n = 400), stanovena hladina troponinu I, 30denní mortalita, frekvence komplikací. Statistické zpracování: Wilcoxonův pořadový test, Mann-Whitneyho U test, Fisherův přesný test.

Výsledky:
Po zasvorkování aorty došlo ke statisticky významnému vzestupu TKsyst,TSVR, poklesu SV, CO, CI u obou skupin s ANH a bez ANH (p < 0,05). Po odstranění svorky z aorty byl prokázán statisticky významný pokles TSVR, TKsyst, TKdiast, MAP a vzestup SV, CO, CI u obou skupin (p < 0,05). Statisticky významný rozdíl mezi oběma skupinami – s ANH a bez ANH byl pouze v několika parametrech: CI po zasvorkování aorty a TKsyst a MAP před uvolněním svorky z aorty. Nekrózy myokardu: 6krát s ANH vs 8krát bez ANH; statisticky významný rozdíl nebyl prokázán.

Závěr:
Nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl ve frekvenci peroperačních a pooperačních komplikací, ischemických příhod a změnách hemodynamických parametrů (kromě několika hodnot) během operací AAA mezi skupinou s ANH a bez ANH.

Klíčová slova:
aneurysma abdominální aorty – akutní normovolemická hemodiluce – hemodynamické parametry – transezofageální dopplerometrie – troponin I


Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#