#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Klasifikace fyzického stavu nemocného podle ASA – dozrál čas na změnu?


: M. Adamus 1;  I. Herold 2;  Š. Trenkler 3;  J. Koutná 1;  A. Kropáč 4;  J. Závada 5
: Klinika anesteziologie a resuscitace, Fakultní nemocnice a Lékařská fakulta Univerzity Palackého, Olomouc 1;  ARO, Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a. s., Nemocnice Středočeského kraje 2;  Klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny, Fakultná NsP Jána Adama Reimana, Prešovská univerzita a Slovenská zdravotnícka univerzita 3;  ARO, Nemocnice Šternberk 4;  ARO, Vojenská nemocnice Olomouc 5
: Anest. intenziv. Med., 18, 2007, č. 1, s. 9-23
: Anaesthesiology - Original Paper

Cíl studie:
Klasifikace stavu nemocného podle ASA (American Society of Anesthesiologists) je celosvětově používané schéma pro vyjádření fyzického stavu nemocného před operací. Cílem studie bylo zhodnocení konzistence v přidělování ASA kategorií anesteziology několika pracovišť České a Slovenské republiky.

Typ studie:
Prospektivní, observační, multicentrická, dotazníková, korespondenční studie.

Název a sídlo pracoviště:
Anesteziologická oddělení 4 českých a 1 slovenské nemocnice.

Materiál a metoda:
101 lékařům 5 anesteziologických pracovišť České a Slovenské republiky jsme poslali v tištěné nebo elektronické podobě stejný dotazník. Anesteziologů jsme se ptali na délku praxe, dosaženou kvalifikaci a jejich vztah k ASA klasifikaci. Druhá část dotazníku obsahovala stav 15 hypotetických nemocných a oslovení měli každému z nich přidělit ASA klasifikaci. Výsledky jsme uložili ve strukturované formě a porovnali pomocí příslušných testů (chí-kvadrát, ANOVA, Kruskal-Wallis).

Výsledky:
Dostali jsme odpověď od 91 lékařů (návratnost 90%). Nezjistili jsme rozdíly mezi jednotlivými pracovišti. ASA klasifikaci používá rutinně více než 90 % všech respondentů, 80 % ji považuje za přínosnou pro svoji práci a změnit by ji chtělo 44 % všech odpovídajících. Ani u jednoho nemocného se respondenti úplně neshodli na zařazení do ASA skupiny. Dva nemocní byli zařazeni do 2 skupin, 7 nemocných do 3 skupin, 4 nemocní do 4 skupin a 2 nemocní byli alespoň jedním respondentem zařazeni do každé z pěti skupin. Lékaři s vyšší kvalifikací a delší praxí přidělovali nemocným v průměru vyšší hodnoty ASA klasifikace (p < 0,05).

Závěr:
Při simulaci běžné klinické situace byla variabilita v hodnocení ASA klasifikace tak velká, že tento skórovací systém nemůže být jediným spolehlivým ukazatelem předoperačního stavu nemocného.

Klíčová slova:
klasifikace fyzického stavu podle ASA – anestezie – audit


Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#