#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Automatické dávkování rokuronia na bázi fuzzy logiky u dlouhých neurochirurgických výkonů


Authors: M. Adamus 1;  R. Bělohlávek 2
Authors‘ workplace: Klinika anesteziologie a resuscitace, FN a LF Univerzity Palackého, Olomouc 1;  Katedra informatiky, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého, Olomouc 2
Published in: Anest. intenziv. Med., 18, 2007, č. 1, s. 24-29
Category: Anaesthesiology - Original Paper

Overview

Cíl studie:
Během celkové anestezie musí být hloubka nervosvalového bloku dostatečná pro zajištění odpovídajících operačních podmínek, ale ne tak hluboká, aby to znemožnilo její antagonizování na konci operace. Vhodnou technikou pro déletrvající operace je kontinuální infuze kurarimimetika, ale ruční řízení rychlosti infuzní pumpy je časově náročné. Autoři předkládají možnost využití fuzzy logiky při konstrukci zařízení (hardware, software) pro automatické dávkování rokuronia během celkové anestezie.

Typ studie:
Klinická, prospektivní studie.

Název a sídlo pracoviště:
Klinika anesteziologie a resuscitace univerzitní nemocnice.

Materiál a metoda:
Po souhlasu etické komise a informovaného souhlasu jsme vyvinutý systém (Relax 2005) použili k udržení svalové relaxace u nemocných podstupujících intrakraniální neurochirurgický výkon v totální intravenózní anestezii. Hloubku blokády (TOF-ratio, T₁) jsme stanovovali pomocí monitoru Datex-Ohmeda S/5TM, data byla bezdrátově přenášena do počítače, který na jejich základě automaticky řídil rychlost infuzní pumpy s rokuroniem k udržení cílové hodnoty nervosvalového bloku (T₁ = 10 % výchozí hodnoty). Účinnost regulace jsme hodnotili podle spotřeby rokuronia a parametru RMSD (root mean square deviation) jako indexu kolísání T₁ kolem cílové hodnoty nervosvalové blokády.

Výsledky:
Průměrná provozní doba systému Relax 2005 byla u každého nemocného 171,7 (SD 81,4) min. Během ní systém udržel stabilní úroveň nervosvalového bloku s průměrnou odchylkou od cílové hodnoty -0,19 % (0,26). Parametr RMSD byl 1,02 (0,72) %. Během regulační fáze dosáhla spotřeba rokuronia 0,31 mg . kg⁻¹.hod⁻¹(0,23). Po zastavení systému bylo možné do 15 minut dosáhnout dostatečného zotavení z účinku rokuronia.

Závěr:
Přesnost systému, hodnocená na základě průměrné odchylky T₁ od cílové hodnoty a indexu RMSD, vysoce převýšila klinické požadavky. Spotřeba rokuronia ležela na dolní hranici doporučované výrobcem.

Klíčová slova:
nervosvalová blokáda – rokuronium – fuzzy logika – automatické řízení


Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#