#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hodnocení tkáňové perfuze metodou indikátorové mikrodialýzy se značenou vodou na modelu hemoragického šoku u potkanů


Authors: M. Šitina;  V. Černý
Authors‘ workplace: Lékařské fakulty v Hradci Králové a Fakultní nemocnice Hradec Králové ;  Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Univerzity Karlovy v Praze
Published in: Anest. intenziv. Med., 17, 2006, č. 4, s. 203-207
Category: Intensive Care Medicine - Original Paper

Overview

Cíl:
Posoudit schopnost indikátorové mikrodialyzační techniky s 3H₂O detekovat změny regionální tkáňové perfuze v kosterním svalu a játrech na modelu hemoragického šoku u potkana.

Metodika:
U 9 potkanů byla mikrodialyzační sonda zavedena do stehenních svalů a jater a byla perfundována roztokem obsahujícím 3H₂O. U 6 potkanů byl navozen hemoragický šok opakovanými odběry krve, 3 potkani byli použiti jako kontrolní skupina. Byly opakovaně měřeny poměry Aout/Ain značené vody, laktát a pyruvát v dialyzátu a byl dopočítán poměr laktát-pyruvát (L/P). Statistická analýza byla provedena s použitím Spearmanova korelačního koeficientu a T-testu, *p = 0,05.

Výsledky:
Nebyla nalezena statisticky významná závislost mezi krevními ztrátami a poměrem Aout/Ain ve svalu (r = 0,49) ani v játrech (r = 0,23), ani mezi koncentrací laktátu v dialyzátu a poměrem Aout/Ain ve svalu (r = 0,29) ani v játrech (r = -0,15). Pro závažnější stupně krevních ztrát byl nalezen signifikantní rozdíl v koncentraci laktátu i poměru L/P mezi zvířaty s hemoragickým šokem a kontrolní skupinou.

Závěry:
Mikrodialýza s 3H₂O nemůže být použita jako senzitivní metoda pro posouzení změn regionální tkáňové perfuze během hemoragického šoku u potkana. Měření laktátu, pyruvátu a poměru L/P v mikrodialyzátu se zdá být vhodnější metodou pro posouzení tkáňové hypoperfuze u hemoragického šoku.

Klíčová slova:
mikrodialyzační technika s 3H₂O – poměry značené vody, laktátu a pyruvátu v dialyzátu – poměr laktát-pyruvát – závažný stupeň krevních ztrát


Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#