#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Některé prognostické ukazatele u geriatrických pacientů v resuscitační péči


Authors: J. Špunda 1;  J. Lejsek 1;  P. Cvrčková 1;  M. Hladíková 2
Authors‘ workplace: Klinika anesteziologie a resuscitace 2. LF UK a IPVZ ve FN v Motole, Praha 1;  Ústav lékařské informatiky 2. LF UK, Praha 2
Published in: Anest. intenziv. Med., 16, 2005, č. 5, s. 235-241
Category: Anaesthesiology - Original Paper

Overview

Cíl studie:
Posouzení problémů a úskalí geriatrické resuscitační péče ve snaze formulovat kritéria ke snížení morbidity a mortality nemocných.

Typ studie:
Retrospektivní analýza chorobopisů.

Název a sídlo pracoviště:
Klinika anesteziologie a resuscitace FN v Motole.

Materiál a metoda:
Analyzována data 124 pacientů ve věku nad 70 let přijatých do resuscitační péče. Soubor tvořilo 78 operovaných pacientů a 46 pacientů s odlišným postižením (interní onemocnění, stav po neodkladné resuscitaci). Sledovali jsme vstupní data a průběh hospitalizace s cílem identifikovat kofaktory mortality a statisticky významné tanatogenní vlivy.

Výsledky:
V souboru převažovali pacienti nad 75 let (56,4 %), kde se projevila významně vyšší mortalita oproti průměrné mortalitě: 36,3 % vs 50,0 % (p = 0,047). V anamnéze byla zjištěna vysoká četnost přidružených onemocnění. Mortalita byla statisticky významně zvýšena proti průměrné mortalitě při výskytu onemocnění kardiovaskulárního a respiračního aparátu (p = 0,048 a 0,03). K hospitalizaci bylo přijato 49 subkompenzovaných pacientů (5 zemřelo), ostatních 75 již s klinickým obrazem dekompenzace (40 zemřelo). Celková mortalita byla 36,3%, u operovaných 25,6%, u ostatních indikací 54,3%. Neodkladné operace vykazovaly zvýšení mortality (p < 0,05) na 33,3 %, stejně tak stavy dekompenzace (p < 0,0005) a časové prodlevy v indikaci přijetí (p = 0,005). Signifikantní vztah k mortalitě vykazovala nutnost farmakologické podpory oběhu (p = 0,001), umělé plicní ventilace delší než 6 dnů (p < 0,0005) a užití eliminačních metod (p = 0,027).

Závěr:
Resuscitační péče je náročnou nedílnou součástí geriatrické medicíny. V důsledném dodržovaní systému diferencované péče jsou rezervy umožňující dosažení lepších výsledků. V souladu s rizikem a v optimálním čase indikovaná přiměřená péče může vést ke zvládnutí akutního stavu nemoci a obnovení uspokojivé následné kvality života.

Klíčová slova:
geriatrie – data sběr – komorbidita – resuscitační péče – mortalita


Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#