#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prognostický význam hladiny apoptotické a genomické DNA v plazmě u kriticky nemocných


Authors: Žďárský E.. 3;  J. Fanta 2;  Waldauf P. Slavkovský L. 1 1;  F. Duška 1;  E. Čtrnáctá 1;  J. Pachl 1
Authors‘ workplace: Klinika anesteziologie a resuscitace, 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Praha 1;  Chirurgická klinika, 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Praha 2;  Ústav farmakologie, 3. LF UK, Praha 3
Published in: Anest. intenziv. Med., 16, 2005, č. 4, s. 191-196
Category: Intensive Care Medicine - Original Paper

Overview

Cíl studie:
Stanovit trendy a potencionální prognostický význam změn hladin apoptotické (aDNA) a genomické DNA (gDNA) u pacientů, u nichž inzult různého charakteru vedl k selhávání vitálních funkcí.

Typ studie :
Prospektivní otevřená studie.

Název a sídlo pracoviště:
Klinika anesteziologie a resuscitace a Chirurgická klinika 3. LF UK a FNKV, Praha; Ústav farmakologie 3. LF UK, Praha.

Materiál a metody:
Do studie byla zařazeno 94 kriticky nemocných. Vzorky krve k analýze byly odebírány v den přijetí a potom 3. a 5. den hospitalizace. U každého pacienta byla sledována základní diagnóza, věk a pohlaví, příjmové APACHE II skóre a orgánová dysfunkce; 3. a 5. den byla hodnocena metodikou SOFA délka hospitalizace ve dnech, přežití či úmrtí, z ukazatelů zánětu C-reaktivní protein a počet leukocytů. Analýza byla provedena na sekvenátoru (ABI Prism 377) s užitím originální fenolové extrakční metody. Získané hodnoty plazmy pacientů byly porovnávány s normou získanou z plazmy 86 zdravých dobrovolníků (norma aDNA a gDNA = 100%).

Výsledky:
Hladina volné aDNA po zátěži ovlivňuje celkovou hladinu volné DNA zásadním způsobem. Její navýšení v hodnotě mediánu je 16,3násobně vyšší než u gDNA. V trendu dalších 4 dnů vykazovala v celé hodnocené skupině snížení hladin, gDNA naopak zvýšení. Rozdíl v průběhu trendů i obě kvality DNA hodnocené proti normě byly na hladině statistické významnosti p < 0,001. Byly zjištěny statisticky významná korelace mezi hladinou aDNA v době přijetí a mortalitou nemocných.

Závěr:
U kriticky nemocných dochází bezprostředně po inzultu k výraznému zvýšení volné aDNA v plazmě, která je v dalším průběhu i ukazatelem přežití nemocných (p < 0,05).

Klíčová slova:
volná plazmatická DNA – apoptotická DNA – genomická DNA – intenzivní péče – prognostika v intenzivní péči


Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#