#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Může suplementace selenem a koenzymem Q10 skutečně zpomalit stárnutí? Odpověď nabízejí nejnovější výzkumy

Jak může věda zpomalit proces stárnutí? Pod tímto titulem proběhla začátkem listopadu v Praze přednáška švédského kardiologa profesora Urbana Alehagena z Linköpinské univerzity, autora průlomové studie KiSel-10. Ta potvrdila příznivý vliv doplňků stravy obsahujících selen a koenzym Q10 na zpomalení stárnutí a udržení kardiovaskulárního zdraví.

Význam délky telomer a možnosti jejího ovlivnění

V průběhu studie KiSel-101 bylo 443 švédským účastníkům ve věku 70–88 let denně po dobu 4 let podáváno buď placebo, nebo kombinace přípravků Bio-Quinon Q10 GOLD a SelenoPrecise. Po dokončení studie byly mezi těmito dvěma skupinami zaznamenány významné rozdíly v důležitých zdravotních ukazatelích. 10 a 12 let po zahájení projektu byly hodnoceny krevní vzorky účastníků studie. Ty poskytly mnoho zajímavých informací o účinku těchto doplňků stravy na buněčné úrovni.

Výsledky studie KiSel-10 byly natolik přesvědčivé a komplexní, že bylo provedeno dalších 20 studií. V nich byly sledovány různé biomarkery a hodnoceno, jak selen s koenzymem Q10 působí proti biologickým změnám provázejícím stárnutí.

Nejnovější dílčí studie švédských a norských autorů2 se věnovala vlivu selenu + koenzymu Q10 na délku telomer. Telomery jsou koncovou částí chromosomů a jejich opotřebování je spojeno s procesem stárnutí organismu. Ukázalo se, že kombinace Se + koenzym Q10 telomery chrání a zpomaluje jejich opotřebování, což pomáhá starším lidem uchovat si déle zdraví a dobrou kvalitu života.

Podrobněji se oběma studiím věnujeme v další části článku.

   

Význam selenu a koenzymu Q10

Selen je důležitým antioxidantem. Je obsažen ve všech buňkách lidského organismu a ve 25 enzymech. O jeho významu pro fungování buněk a tkání bylo publikováno více než 500 studií. Denní potřeba selenu odpovídá cca 60−70 µg. Z různých výzkumů však vyplývá, že příjem selenu z běžné potravy je celosvětově nedostatečný, s výjimkou USA. V evropské populaci včetně Česka jeho příjem odpovídá méně než polovině doporučené dávky. Důvodem je nedostatek selenu v zemědělské půdě. Nedostatek selenu je spojen se zdravotními riziky, jakými jsou zvýšené riziko kardiovaskulárních příhod nebo předčasné stárnutí. Potřeba selenu se navíc zvyšuje v některých situacích a obdobích života (kojení, stárnutí, chronické onemocnění, zvýšená konzumace alkoholu...).

Významným antioxidantem a enzymem potřebným pro buněčné funkce je rovněž koenzym Q10, jehož produkce v těle klesá již od 20. roku života. Nedostatek selenu a koenzymu Q10 je dáván do souvislosti s oxidačním stresem a chronickým zánětem v organismu, který stojí za rozvojem řady chronických onemocnění a představuje jedno z hot topics současné medicíny a výzkumu.

   

Studie hodnotící účinky selenu a koenzymu Q10

Vědecký tým pod vedením profesora Alehagena se rozhodl prozkoumat efekt podávané kombinace koenzym Q10 + selen na kardiovaskulární zdraví. Níže přinášíme shrnutí poznatků, jež vyplynuly ze dvou provedených studií.

Studie KiSel-10

Studie z roku 20121 hodnotila vliv kombinované suplementace selenem a koenzymem Q10 na kardiovaskulární mortalitu a srdeční biomarker N-terminální natriuretický propeptid typu B (NT-proBNP) u starších obyvatel Švédska.

Autoři vycházeli ze skutečnosti, že selen a koenzym Q10 jsou pro buňku nezbytné. U pacientů s kardiomyopatií byl prokázán nízký obsah selenu a koenzymu Q10 v srdci, ale ohledně účinku suplementace obou složek zvlášť byly publikovány nejednoznačné výsledky. Mezi oběma látkami existuje zásadní vztah pro dosažení optimální funkce buňky. Poznatky o kombinovaných doplňcích stravy však nebyly k dispozici.

Prospektivní randomizovaná dvojitě zaslepená placebem kontrolovaná studie sledovala 443 jedinců ve věku 70–88 let, kterým byly po dobu 4 let podávány buď kombinovaná suplementace s obsahem selenu a koenzymu Q10, nebo placebo. U všech účastníků byla provedena klinická vyšetření, echokardiografie a měření biomarkerů, po celou dobu intervence byli hodnoceni každý 6. měsíc. Konkrétně byly sledovány hodnoty NT-proBNP, echokardiografické změny a mortalita. Koncové ukazatele mortality byly vyhodnoceny pomocí Kaplanových-Meierových grafů a Coxovy proporcionální poměry rizik byly upraveny s ohledem na potenciální matoucí faktory. V rámci metodiky také byly použity analýzy léčebného záměru a per protocol.

Výsledky potvrdily významné snížení kardiovaskulární mortality ve skupině s aktivní léčbou oproti skupině s placebem (5,9 vs. 12,6 %; p = 0,015). Hladiny NT-proBNP byly významně nižší ve skupině s aktivní léčbou ve srovnání se skupinou s placebem (průměrné hodnoty 214 vs. 302 ng/l po 48 měsících; p = 0,014). Při echokardiografickém vyšetření bylo zjištěno signifikantně lepší skóre srdeční funkce u skupiny s aktivní suplementací ve srovnání se skupinou s placebem (p = 0,03).

Ze studie tedy vyplynulo, že dlouhodobá suplementace selenem + koenzymem Q10 snižuje kardiovaskulární mortalitu. Pozitivní účinky se projevily také v hladinách NT-proBNP a na echokardiografii.

Vliv Se + koQ10 na délku telomer

Nejnovější z dílčích studií, která navázala na KiSel-10, hodnotila efekt podávané kombinace selenu a koenzymu Q10 na telomery a kardiovaskulární úmrtnost.2

Autoři vyšli z poznatku, že krátké telomery jsou spojovány se stárnutím a kardiovaskulárními chorobami. Cílem bylo zjistit, zda 42měsíční suplementace selenem a koenzymem Q10 zabrání úbytku telomer leukocytů (LTL) a sníží kardiovaskulární mortalitu. Šetření proběhlo formou dvojitě zaslepené placebem kontrolované randomizované dílčí studie. Zařazeni byli obyvatelé Švédska ve věku 70–80 let s nízkými hladinami selenu (n = 118). Doba intervence činila 4 roky, doba sledování 10 let. LTL byl relativně kvantifikován pomocí PCR na začátku a po 42 měsících.

Na začátku studie dosahovala hodnota LTL 0,954 (směrodatná odchylka [SD] 0,260) ve skupině s aktivní léčbou a 1,018 (SD 0,317) ve skupině s placebem (p = 0,23). Po 42 měsících bylo pozorováno menší LTL po aktivní léčbě ve srovnání s placebem (+0,019 vs. –0,12; p = 0,02), přičemž významný rozdíl ve změně byl založen na analýze jednotlivých změn LTL (p < 0,001). Účastníci, kteří zakrátko zemřeli, vykazovali po 42 měsících významně kratší LTL než ti, kteří žili dál (0,791 [0,190] vs. 0,941 [0,279]; p = 0,01), s významným rozdílem ve změně LTL podle kardiovaskulární mortality a přežití (p = 0,03).

Autoři závěrem konstatovali, že zachování LTL po suplementaci selenem a koenzymem Q10 souvisí se snížením kardiovaskulární mortality.

Další povzbudivé dlouhodobé výsledky

Účinek kombinace Se + koQ10 se prostřednictvím dalších studií potvrdil také v rovině ovlivnění endotelové dysfunkce, zánětu, fibrózy, oxidačního stresu, metabolitů, microRNA, apoptózy a dalších faktorů/biomarkerů stárnutí.

Dále se ukázalo, že efekt kombinace Se + koQ10 přetrvává i 10 let od začátku podávání a 5 let po ukončení suplementace. Ve skupině, která užívala doplňky stravy s uvedenou kombinací, je patrná významnější redukce KV morbidity oproti placebové větvi a tato skupina vykazuje i lepší kvalitu života.

Celkem 23 provedených studií zkoumajících vliv selenu v kombinaci s koenzymem Q10 na faktory ovlivňující stárnutí potvrdilo statisticky významný rozdíl mezi placebovou větví a skupinou s aktivními látkami. Selen s koenzymem Q10 podávaný dlouhodobě formou účinných bioaktivních doplňků stravy tak může být efektivním prostředkem zpomalení nevyhnutelného procesu stárnutí.

   

MUDr. Andrea Skálová
redakce proLékaře.cz

   

Zdroje:
1. Alehagen U., Johansson P., Björnstedt M. et al. Cardiovascular mortality and N-terminal-proBNP reduced after combined selenium and coenzyme Q10 supplementation: a 5-year prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens. Int J Cardiol 2013; 167 (5): 1860–1866, doi: 10.1016/j.ijcard.2012.04.156.
2. Opstad T. B., Alexander J., Aaseth J. O. et al. Selenium and coenzyme Q10 intervention prevents telomere attrition, with association to reduced cardiovascular mortality-sub-study of a randomized clinical trial. Nutrients 2022; 14 (16): 3346, doi: 10.3390/nu14163346.

Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#