#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Možnosti využití hormonální antikoncepce v léčbě akné

22. 11. 2016

Akné je problémem především u dívek a mladých žen, avšak může se vyskytovat i ve vyšším věku. S výhodou je v jeho léčbě mnohdy využívána hormonální antikoncepce, díky níž má žena pod kontrolou i svůj reprodukční život. Při dodržování podmínek užívání a respektování kontraindikací se může jednat o účinnou a bezpečnou metodu léčby akné.

Antiandrogenní progestiny proti akné

Zásadní úlohu v rozvoji akné hrají androgeny. Kombinovaná hormonální antikoncepce pak zasahuje právě do jejich metabolismu. Snižuje jejich tvorbu v ovariích i mimo ně a inhibicí 5α-reduktázy snižuje jejich přeměnu na periferii na aktivnější formy androgenů. Zároveň kombinovaná hormonální antikoncepce stimuluje tvorbu SHBG (sex hormone-binding globulin), čímž je snížen volný aktivní podíl testosteronu.

Antiandrogenní progestiny jsou v boji proti akné nejúčinnější. Kromě výše zmíněných mechanismů totiž působí také jako kompetitivní inhibitory na androgenních receptorech, což posiluje antiandrogenní účinek. Nejsilnějším užívaným antiestrogenním progestinem je cyproteron-acetát, přičemž další antiandrogenní progestiny už dosahují pouze částečného antiandrogenního efektu se stále velmi dobrým účinkem v léčbě akné.

Možnosti kombinované antikoncepce s antiandrogenními progestiny:

  • Cyproteron-acetát + ethinylestradiol: Kombinace je užívána u závažné formy akné s dalšími komplikacemi (seboreou, zánětem, u nodózní formy) nebo s hyperandrogenními příznaky (androgenní alopecie, lehký hirsutismus). Celkový počet lézí byl snížen o 53,6 % (oproti 39,4 % u placeba). Celkové zlepšení příznaků akné popisuje 90,2 % žen (u placeba 76,2 %).
  • Dienogest + ethinylestradiol: V případě užívání této kombinace udává celkové zlepšení onemocnění 91,9 % pacientek (oproti 76,2 % při užívání placeba).
  • Dienogest + estradiol-valerát: U žen se syndromem polycystických ovarií došlo ke zlepšení onemocnění v 52,8 % případů, ke zhoršení příznaků došlo v 8,4 %.
  • Drospirenon + ethinylestradiol: I u této kombinace byla prokázána účinnost v léčbě akné u žen se středně závažným onemocněním, přičemž mezi dávkami drospirenonu 3000 a 2000 μg nebyl z hlediska účinnosti popisován významný rozdíl.
  • Chlormadinon-acetát + ethinylestradiol: Celkový počet lézí byl při užívání této kombinace snížen o 63,6 % (při užívání placeba o 43,7 %).

Kontraindikace

Bohužel není možné tuto léčebnou metodu nabídnout všem ženám s problematickou kůží. Existují kontraindikace užívání kombinované hormonální antikoncepce, které není možné obcházet. Patří mezi ně:

  • šestinedělí a laktace,
  • věk > 35 let v kombinaci s kouřením,
  • arteriální hypertenze přesahující hodnoty 160/100 mmHg,
  • trombofilní mutace,
  • hluboká žilní trombóza či plicní embolie,
  • migréna s aurou či migréna bez aury, pokud tato vznikla při užívání hormonální antikoncepce u ženy nad 35 let,
  • karcinom prsu,
  • komplikované srdeční vady,
  • závažné léze jater,
  • přítomnost komplikací cukrovky.

Závěr

Při vyloučení kontraindikací je kombinovaná hormonální antikoncepce považována za bezpečný lék na akné s velmi nízkými riziky komplikací, a to bez ohledu na vybraný typ progestinu.

(boba)

Zdroj: Křepelka P. Možnost hormonální léčby akné v ordinaci gynekologa. Acta Medicinae 2016; 5 (4): 73−76.



Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví
Nejnovější kurzy
Antikoncepce a její další výhody pro uživatelky
Autoři: doc. MUDr. Peter Koliba, CSc.

Hormonální léčba akné
Autoři: MUDr. Zuzana Nevoralová, Ph.D.

Trombózy v gynekologii a porodnictví
Autoři: Prof. MUDr. Pavel Calda, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#