#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kombinovaná hormonální antikoncepce v léčbě akné: indikace, rizika, účinky

14. 12. 2016

V nedávno publikovaném přehledovém článku shrnují italští autoři doporučení pro hormonální léčbu akné vycházející z aktuálních poznatků.

Akné

Acne vulgaris (akné) je multifaktoriální kožní onemocnění, které se může vyskytovat samostatně nebo jako jeden ze symptomů hyperandrogenismu či jiných endokrinních poruch. Není primárně způsobeno hormonální nerovnováhou, ale hormony a jejich receptory hrají v jeho patofyziologii a léčbě významnou roli. Androgeny zvyšují produkci mazových žláz, a tak k cílům léčby akné patří snížení produkce androgenů a utlumení jejich působení v kůži.

Hormonální léčba akné

Hormonální léčba akné je doporučena u středně těžké až těžké formy papulopustulózní, nodulární a konglobované akné:

  • u žen s klinickými a laboratorními známkami hyperandrogenismu,
  • v případech, kdy se příznaky zhoršují ve spojitosti s menstruačním cyklem,
  • která nereaguje na jinou léčbu (např. izotretinoin),
  • u níž jiná léčbě není vhodná,
  • u žen, které žádají antikoncepci.

Podle evropských doporučení není hormonální léčba vhodná u komedonové a mírné papulopustulózní akné.

Efekt hormonální terapie je při léčbě akné patrný bez ohledu na hladinu androgenů a nástup účinku lze očekávat po 6–9 měsících, někdy již po prvním menstruačním cyklu. Lze využít synergického působení lokálních nebo systémových léků proti akné, jako jsou antibiotika, benzoylperoxid, retinoidy a kyselinu azelainovou.

Kombinovaná hormonální antikoncepce v léčbě akné

Hormonální léčba akné zahrnuje kombinovanou hormonální antikoncepci (COC), antiandrogeny, glukokortikoidy v malých dávkách a agonisty GnRH. Kombinovaná hormonální antikoncepce obsahuje estrogen a progestin a má antigonadotropní účinky. Estrogenní složka potlačuje produkci androgenů v nadledvinách i na periferii a blokuje androgenové receptory. Ukazuje se, že progestiny 3. generace (desogestrel, gestoden, norgestimát) mají nižší androgenní aktivitu ve srovnání s progestiny 2. generace (např. levonorgestrel). Některé gestageny mají antiandrogenní účinky (cyproteron-acetát, chlormadinon, drospirenon).

Účinnost COC v léčbě akné u žen dokládá nedávný přehled 31 studií zahrnujících přes 12 tisíc pacientek. V porovnání s placebem snižuje COC výskyt zánětlivých i nezánětlivých kožních lézí o 30–75 % a vede ke zlepšení u 50–90 % léčených pacientek. Rozdíly mezi jednotlivými přípravky COC jsou malé. Po přerušení užívání COC se ovšem akné může znovu objevit či zhoršit.

V souvislosti s užíváním COC ovšem nelze zapomínat na možná rizika. Nejzávažnější je riziko tromboembolie, které je zřejmě nižší u COC 2. generace. COC je kontraindikovaná v případě:

  • tromboembolické nemoci v osobní či rodinné anamnéze,
  • kardiologického onemocnění,
  • hypertenze,
  • diabetu mellitu,
  • onemocnění jater,
  • migrény,
  • kouření u žen > 35 let.

Shrnutí

Hormonální terapie akné je léčbou druhé volby a není indikována v monoterapii. Kombinuje se s benzoylperoxidem, retinoidy, kyselinou azelainovou a topickými i systémovými antibiotiky. Před zahájením léčby akné pomocí COC je nutné zvážit všechny rizikové faktory, anamnézu a kontraindikace.

(pak)

Zdroj: Bettoli V., Zauli S., Virgili A. Is hormonal treatment still an option in acne today? Br J Dermatol 2015; 172 (Suppl. 1): 37−46, doi: 10.1111/bjd.13681.

 



Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví
Nejnovější kurzy
Antikoncepce a její další výhody pro uživatelky
Autoři: doc. MUDr. Peter Koliba, CSc.

Hormonální léčba akné
Autoři: MUDr. Zuzana Nevoralová, Ph.D.

Trombózy v gynekologii a porodnictví
Autoři: Prof. MUDr. Pavel Calda, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#