#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cyproteron-acetát v kombinaci s ethinylestradiolem je účinný v léčbě akné

22. 11. 2016

Ze studie, které se zúčastnilo 890 žen, vyplývá, že perorální hormonální antikoncepce kombinující ethinylestradiol a cyproteron-acetát je účinnou léčbou pro ženy trpící akné.

Preparát

Cyproteron-acetát je účinný antiandrogen se silnou progestagenní aktivitou. V kombinaci s ethinylestradiolem se prokázala jeho léčba jako přínosná pro ženy trpící znaky androgenizace, jakými jsou akné či hirsutismus. Tento preparát navíc přináší efektivní kontraceptivní ochranu.

Metodika studie

V multicentrické studii byla zkoumána účinnost a snášenlivost tohoto typu kombinované hormonální antikoncepce u žen se všemi stupni závažnosti akné. Sledování se zúčastnilo celkem 890 žen ve věku 15−50 let. Pacientky dostávaly preparát obsahující 2 mg cyproteron-acetátu a 0,035 mg ethinylestradiolu v 6 cyklech. Byly sledovány změny ve výskytu akné a známek hirsutismu. Současně byla pozorována četnost a závažnost nežádoucích účinků, změny v hmotnosti a hodnotách krevního tlaku. 

Výsledky

Po šesti cyklech užívání hodnotilo 82,8 % pacientek výsledek léčby jako „dobrý“ či „velmi dobrý“ (redukce lézí o 50 %). V závěru studie 64,3 % žen vykazovalo nižší stupeň závažnosti akné než na počátku. Pouze 4,9 % žen udalo zhoršení stavu.

Kombinace ethinylestradiolu a cyproteron-acetátu je dobře tolerována. Většina popisovaných nežádoucích účinků byla hodnocena jako mírná a jejich výskyt měl v průběhu léčby klesající tendenci. Nebyly zaznamenány klinicky významné změny hmotnosti či hodnot krevního tlaku.

Závěr

Tento preparát je vhodnou volbou pro ženy, které si nepřejí otěhotnět a současně trpí známkami androgenizace, jako je akné či hirsutismus. 

(paute)

Zdroj: Gollnick H., Albring M., Brill K. The effectiveness of oral cyproterone acetate in combination with ethinylestradiol in acne tarda of the facial type. Ann Endocrinol (Paris) 1999; 60 (3): 157−166. 


Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví
Nejnovější kurzy
Antikoncepce a její další výhody pro uživatelky
Autoři: doc. MUDr. Peter Koliba, CSc.

Hormonální léčba akné
Autoři: MUDr. Zuzana Nevoralová, Ph.D.

Trombózy v gynekologii a porodnictví
Autoři: Prof. MUDr. Pavel Calda, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#