#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Tofacitinib očima pacientů: rychlá odezva po zahájení terapie

5. 7. 2023

Jak si stojí tofacitinib v terapii ulcerózní kolitidy v reálné klinické praxi očima pacientů? Tím se zabývala recentní studie publikovaná v časopisu Inflammatory Bowel Diseases.

Jaký JAK?

Tofacitinib je perorální selektivní inhibitor Janusových kináz (JAK), které tvoří intracelulární doménu receptorů pro cytokiny. Tofacitinib preferenčně inhibuje signalizaci zprostředkovanou receptory, jejichž součástí je JAK3 a/nebo JAK1, čímž potlačuje účinky interleukinů (IL-2, IL-4, IL-6, IL-7, IL-9, IL-15, IL-21) a interferonů typu I a II. Výsledná modulace imunitní a zánětlivé odpovědi se využívá v terapii revmatoidní a psoriatické artritidy, ankylozující spondylitidy, polyartikulární juvenilní idiopatické nebo psoriatické artritidy a také ulcerózní kolitidy.

V léčbě těchto chronických onemocnění je kromě objektivní klinické účinnosti důležité získat i pohled z perspektivy pacientů. Součástí programů klinického výzkumu proto bývají rovněž studie zaměřené na parametry, které hodnotí přímo pacienti (PRO – patient-reported outcomes).

Metodika studie a hodnocená populace

Do prospektivní multicentrické kohortové studie TOUR byli zařazeni dospělí pacienti s ulcerózní kolitidou, kteří v rámci standardní péče zahájili léčbu tofacitinibem a souhlasili se sledováním po dobu nejméně 1 roku. Sledované parametry zahrnovaly Simple Clinical Colitis Activity Index (SCCAI), PRO Measurement Identification System (PROMIS) a výskyt nežádoucích příhod. V prvních 2 týdnech terapie probíhalo hodnocení SCCAI denně a následně 28. a 56. den. Hodnocení PROMIS proběhlo v den zahájení léčby a následně 14., 28. a 56. den. K hodnocení zkoumaných parametrů pacienti používali speciální webovou platformu.

Studie se zúčastnilo 96 pacientů s mírnou převahou mužů (56,3 %) průměrného věku 37,3 roku a průměrné hodnoty BMI 25,4 kg/m2. U 67 % z nich již selhala terapie ≥ 2 biologiky a 61,5 % užívalo současně kortikoidy. Nejčastější předchozí užívanou medikací kromě kortikosteroidů byla léčba inhibitorem tumor nekrotizujícího faktoru (94,8 %). Velká část pacientů byla předléčena také mesalazinem (92,7%), vedolizumabem (58,3 %), azathioprinem (45,8 %) či methotrexátem (21,9 %), celkem 6 pacientů (6,3 %) pak bylo před vstupem do studie léčeno ustekinumabem.

Výsledná zjištění

Již od 3. dne po zahájení terapie tofacitinibem bylo zaznamenáno signifikantní a trvalé snížení průměrné hodnoty SCCAI (−1,1; p < 0,0001) i SCCAI pro frekvenci vyprazdňování (−0,3; p < 0,003), krvácení (−0,3; p < 0,0002) a urgence (−0,2; p < 0,001). Remise bez nutnosti užívání kortikosteroidů bylo dosaženo po 14 dnech u 25 % pacientů, po 28 dnech u 30,2 % a po 56 dnech u 29,2 % pacientů. V 56. dni došlo i k numerickému zlepšení všech částí PROMIS (deprese, úzkost, sociální spokojenost).

Testován byl rovněž efekt předchozí biologické léčby a endoskopicky hodnocené intenzity nemoci. Ani jeden z těchto faktorů se neukázal být nezávislým prediktivním faktorem odpovědi na léčbu.

Během prvních 56 dní přerušili 2 pacienti léčbu tofacitinibem z důvodu výskytu nežádoucí příhody, 4 z důvodu nedostatečné účinnosti a 5 z důvodu kolektomie. 4 pacienti byli ze studie vyřazeni z jiných důvodů − 1 odvolal souhlas, 3 kvůli nedostatečně vyplněným dotazníkům.

Výskyt nežádoucích příhod byl nízký a odpovídal publikovaným datům. Celkem 3 pacienti byli hospitalizováni pro exacerbaci ulcerózní kolitidy, 3 prodělali během sledování pásový opar a 6 jich užívalo ve sledovaném období antibiotickou terapii.

Závěr

Pacienti s ulcerózní kolitidou ve svých hodnoceních zachytili velmi časný nástup účinku tofacitinibu. Během prvních 2 týdnů terapie se následně významně zlepšila urgence a inkontinence, krvácení do stolice i četnost vyprazdňování. Toto zlepšení stavu se pak udrželo po celou dobu sledování. Léčba ulcerózní kolitidy tofacitinibem tak ve studii z běžné klinické praxe vedla k rychlému a setrvalému klinickému efektu vnímanému i samotnými pacienty.

(dos)

Zdroj: Long M. D., Afzali A., Fischer M. et al. Tofacitinib Response in Ulcerative Colitis (TOUR): early response after initiation of tofacitinib therapy in a real-world setting. Inflamm Bowel Dis 2023; 29 (4): 570−578, doi: 10.1093/ibd/izac121.



Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#