#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nejčerstvější aktualizace doporučení ESC k léčbě srdečního selhání

18. 10. 2023

Co je nového v terapii srdečního selhání? Na výročním kongresu Evropské kardiologické společnosti (ESC), konaném ve dnech 25.–28. 8. 2023 v Amsterdamu, byly tradičně prezentovány aktualizace klinických doporučení. Jednou z nich byl i update doporučení z roku 2021, jež se týkají diagnostiky a léčby akutního i chronického srdečního selhání (HF). Níže najdete stručné shrnutí klíčových změn.

Nová data z klinických studií

Od roku 2021, kdy ESC vydala poslední doporučení týkající se HF, bylo publikováno více než 10 randomizovaných kontrolovaných klinických hodnocení, která by měla být zohledněna v léčbě pacientů s tímto onemocněním. Pracovní skupina pro HF pod vedením profesora Marca Metry z univerzity v Brescii a profesorky Theresy McDonaghové z londýnské King’s College Hospital proto připravila aktualizaci doporučení. Týkají se 3 oblastí − léčby akutního HF, chronického HF a pacientů s komorbiditami.

Management akutního srdečního selhání

Klinická studie STRONG-HF nedávno ukázala výhody přístupu založeného na nasazení a up-titraci perorální léčby srdečního selhání během posledních 2 dnů hospitalizace a při kontrolách časně po propuštění z nemocnice. Tyto poznatky vedly k novému doporučení intenzivního přístupu k zahájení a up-titraci léčby HF v období prvních 6 týdnů po hospitalizaci, která by měla pomoci snížit počty rehospitalizací a úmrtí. Při kontrolách je doporučeno věnovat zvláštní pozornost symptomům městnání, hodnotám krevního tlaku a srdečního tepu, NT-proBNP, draslíku a eGFR.

Léčba chronického srdečního selhání

Guidelines z roku 2021 z důvodu nedostatku dat neobsahovaly žádná doporučení o použití inhibitorů sodíko-glukózového kotransportéru typu 2 (SGLT2, tj. gliflozinů) u symptomatických pacientů s mírně sníženou (HFmrEF) či zachovanou (HFpEF) ejekční frakcí levé komory. Na základě dat ze studií EMPEROR-Preserved a DELIVER jsou nyní u těchto skupin pacientů pro snížení rizika hospitalizace a mortality doporučeny empagliflozin či dapagliflozin (terapeutický algoritmus − viz obr. níže).

  

Obr.  Léčba pacientů s HFmrEF a HFpEF

Pacienti s komorbiditami

Aktualizované guidelines doporučují u pacientů s chronickým onemocněním ledvin (CKD) a diabetem 2. typu léčbu empagliflozinem či dapagliflozinem, aby se snížilo riziko úmrtí či hospitalizace pro HF. Toto doporučení vychází z dat získaných v klinických hodnoceních DAPA-CKD a EMPA-KIDNEY a metaanalýzy 4 klinických studií.

Druhé doporučení pro tuto skupinu pacientů je založeno na poznatcích ze studií FIDELIO-DKD a FIGARO-DKD, jež prokázaly příznivý vliv podání antagonisty mineralokortikoidních receptorů (MRA) finerenonu z hlediska snížení rizika hospitalizace pro HF.

(este)

Zdroje:
1. McDonagh T. A., Metra M., Adamo M. et al. 2021 ESC guidelines for the diagnosis and treatment of acute and chronic heart failure. Eur Heart J 2021; 42 (36): 3599–3726, doi: 10.1093/eurheartj/ehab368.
2. McDonagh T. A., Metra M., Adamo M. et al. 2023 focused update of the 2021 ESC guidelines for the diagnosis and treatment of acute and chronic heart failure. Eur Heart J 2023 Aug 25: ehad195, doi: 10.1093/eurheartj/ehad195.



Štítky
Angiologie Interní lékařství Kardiologie
Partneři sekce

Nejnovější kurzy
Praktické aspekty mezioborové spolupráce při diagnostice a léčbě srdečního selhání
Autoři: MUDr. Sylvie Štrégl Hrušková, prof. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., MUDr. Marie Lazárová

Jak proměnil léčbu srdečního selhání nástup gliflozinů
Autoři: MUDr. Kristýna Kyšperská, MUDr. Jan Beneš

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#