#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pohled na jazyk a péči o něj optikou západní a tradiční čínské medicíny

6. 9. 2023

Jazyk je cenným diagnostickým nástrojem používaným v tradiční čínské (TCM) i v západní medicíně. I když se přístupy k péči o jazyk mezi těmito dvěma lékařskými systémy výrazně liší, oba uznávají schopnost jazyka odrážet celkové zdraví jedince. A ačkoliv tyto přístupy mohou působit protichůdně, při vhodném přístupu se mohou doplňovat.

Význam jazyka v diagnostice

Tradiční čínská medicína

V TCM je jazyk považován za životně důležitý aspekt diagnózy a základní ukazatel celkového zdraví a nerovnováhy těla. Lékaři zkoumají barvu, tvar, povlak a vlhkost jazyka, aby posoudili stav vnitřních orgánů a toku energie (čchi). Růžový jazyk s tenkým bílým povlakem je považován za zdravý, zatímco odchylky mohou naznačovat nerovnováhu.

Západní medicína

V západní medicíně je vyšetření jazyka jako samostatný diagnostický nástroj méně běžné. Vzhled jazyka však může být pozorován k detekci specifických orálních stavů nebo k identifikaci základních zdravotních problémů, jako jsou nutriční nedostatky, infekce či alergie.

   

Péče o jazyk

Tradiční čínská medicína

  • Jemné škrábání: Lékaři praktikující TCM mohou k jemnému odstranění povlaku jazyka použít speciální škrabku vyrobenou z kovu nebo bambusu. Předpokládá se, že se tak odstraňují toxiny a odhaluje základní nerovnováha.
  • Bylinné výplachy: Používají se k čištění jazyka a podpoře zdraví ústní dutiny.
  • Dietní doporučení: V rámci TCM mohou být na základě diagnózy jazyka navrhnuty specifické dietní úpravy k řešení nerovnováhy a podpoře celkové pohody.

Západní medicína

  • Používání škrabky nebo čištění kartáčkem: Západní medicína klade důraz na pravidelné čištění jazyka jako součást ústní hygieny, obvykle pomocí zubního kartáčku nebo škrabky na jazyk k odstranění bakterií a částeček jídla. Nověji se k šetrném odstranění povlaku jazyka používají i speciální koncovky sonického zubního kartáčku, například TongueCare+ (k Philips Sonicare)
  • Ústní vody: Antiseptické ústní vody jsou v západní medicíně běžně doporučovány k redukci bakterií a udržení zdraví dutiny ústní.
  • Zubní prohlídky: Doporučují se pravidelné návštěvy zubního lékaře za účelem sledování zdraví jazyka a zjištění jakýchkoliv abnormalit nebo onemocnění dutiny ústní.

   

Interpretace charakteristik jazyka

Tradiční čínská medicína

  • Barva jazyka: Různé barvy mohou indikovat nerovnováhu v určitých orgánech. Například červený jazyk v určité lokalizaci může naznačovat horkost či zánět, zatímco bledý jazyk může poukazovat na nedostatek krve.
  • Tvar: Tvar jazyka je spojen s různými prvky a orgány, přičemž odchylky indikují možné zdravotní problémy. Celkový tvar jazyka také naznačuje celkové nastavení organismu.
  • Povlak: Tloušťka, barva a rozložení povlaku jazyka nabízejí pohled na stav trávicí soustavy a jejích orgánů. Také ukazují na stav horkosti/chladu v dané oblasti příslušející danému orgánu či soustavě.
  • Struktura povrchu: TCM si všímá i struktur na povrchu jazyka (papil, rýh, žilek...), kdy jejich tvar, barva a rozložení mohou opět poukazovat na konkrétní problém s určitým orgánem.

Na základě tvaru a vzhledu jazyka lze do určité míry usuzovat rovněž na povahové a temperamentové rysy daného člověka a aktuální i dlouhodobý emoční stav.

TCM vnímá spojitost mezi jevy pozorovatelnými na jazyku (povlak, infekce, zvrásnění...) a zbytkem těla. Z jejího pohledu je to, že vznikne určitý stav (např. kandidová infekce), výsledkem změny v dané oblasti jazyka v návaznosti na změnu stavu příslušné somatické či psychické oblasti.

Západní medicína

  • Ústní hygiena: Západní medicína se primárně zaměřuje na celkovou ústní hygienu jazyka s cílem předcházet zubním problémům a růstu bakterií.
  • Onemocnění ústní dutiny: Vzhled jazyka může ukazovat na onemocnění dutiny ústní, jako jsou glositida, stomatitis aphtosa či kandidóza, jež vyžadují specifickou léčbu.
  • Celková onemocnění: Stav jazyka se může změnit i v případě celkových onemocnění nebo vlivem užívání léků. V těchto případech může být vyšetření jazyka jedním z pomocných diagnostických prvků.
  • Západní medicína dále rozeznává stavy, které považuje za zcela benigní nebo pouze za formu jazyka, bez jakýchkoliv zdravotních souvislostí a nutnosti léčby. Mezi tyto stavy patří například lingua geographica, lingua plicata či glossitis rhombica mediana.

   

Závěr

Postupy péče o jazyk se mezi tradiční čínskou medicínou a západní medicínou výrazně liší. Zatímco TCM využívá jazyk jako zásadní diagnostický nástroj, západní medicína zdůrazňuje důležitost pravidelné ústní hygieny a zubních prohlídek. Obojí se snaží přispět k celkovému zdraví i pohodě pacienta a pochopení rozdílů mezi nimi může podpořit komplexní přístup k péči o jazyk a udržení celkového zdraví.

      

(norg)

Zdroj: Křepelková J., Himmlová L., Janouch M. Péče o jazyk. Jazyk z pohledu západní vs. tradiční čínské medicíny. Webinář. Philips Česká republika, 28. 11. 2022. Dostupné na: www.youtube.com/watch?v=RPUKecY-S9A



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé Stomatologie Dentální hygienista Dentální hygienistka Student stomatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#