#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Okrelizumab v léčbě roztroušené sklerózy v reálné praxi – systematický přehled publikovaných studií

27. 9. 2023

V programu kontrolovaných studií prokázal okrelizumab příznivé účinky na zlepšení klinických parametrů u pacientů s roztroušenou sklerózou, jako je roční výskyt relapsů nebo potvrzená progrese disability. Pro kompletní obraz jeho klinického přínosu jsou ovšem potřebné rovněž důkazy z reálné praxe u široké populace nemocných. Systematický přehled studií s okrelizumabem podávaným v reálné klinické praxi publikovaný v březnu 2023 dokládá jeho přínos u pacientů s relabující-remitující roztroušenou sklerózou (RRRS) a primárně progresivní roztroušenou sklerózou (PPRS) z hlediska frekvence relapsů, aktivity onemocnění na magnetické rezonanci (MRI), disability, absence aktivity onemocnění (NEDA) a kvality života.

Hodnocené studie

Autoři tohoto systematického přehledu provedli průzkum databází Medline a Embase a vyhledali práce přinášející údaje o účinnosti okrelizumabu a jeho vlivu na kvalitu života pacientů s RRRS a PPRS léčených v běžné praxi. Jednalo se o články publikované do 22. března 2022.

Celkem 52 studií splnilo zařazovací kritéria, přičemž 33 z nich proběhlo v Evropě. Nejčastěji zahrnovaly kombinovanou populaci s RRMS a PPMS. Střední věk pacientů v těchto studiích se pohyboval od 35 do 62 let, střední délka trvání onemocnění od 2,8 do 18,7 roku a průměrná vstupní hodnota skóre disability (EDSS) od 2 do 6,5.

Výsledky

Snížení rizika relapsů

Podíl pacientů s klinickým relapsem onemocnění po nasazení okrelizumabu byl ve studiích z reálné praxe nízký: během 3–30 měsíců sledování byl ve všech zařazených studiích < 20 %, ve většině studií < 10 %.

6 prací (počet pacientů 33–1104) hodnotilo čas do prvního relapsu po nasazení okrelizumabu; pohyboval se od 52,5 dne do 8,7 měsíce. Vývoj ročního výskytu relapsů (ARR) sledovalo 14 studií zahrnujících 29–1104 pacientů; všechny uvádějí numerický pokles ARR po nasazení okrelizumabu.

Nízká aktivita onemocnění dle MRI

Analýza aktivity onemocnění na MRI byla provedena ve 2 studiích. První z nich zjistila významný pokles počtu pacientů s RRRS s T2 aktivitou po 12 měsících léčby okrelizumabem, druhá významný pokles počtu pacientů s Gd+ lézemi na MRI po 4–6 a po 12 měsících od nasazení okrelizumabu.

Zpomalení progrese disability

Změnu EDSS po nasazení okrelizumabu hodnotilo 5 studií (počet pacientů 35–110): 3 z nich uvádějí stabilní průměrné EDSS (absenci změny) po 6–12 měsících, v 1 studii bylo pozorováno významné zmírnění disability po 1 roce a v 1 studii progrese disability u pacientů s PPRS a stabilní nález u pacientů s RRRS po 2 letech sledování (medián).

Absence aktivity onemocnění (NEDA)

4 práce (zahrnující 33−93 pacientů) sledovaly také dosažení absence aktivity roztroušené sklerózy dle konceptu NEDA. Toho bylo dosaženo u > 50 % nemocných léčených okrelizumabem při délce sledování až 2 roky.

Kvalita života

Skóre kvality života související se zdravím (HRQoL) hodnotily 3 studie s počtem účastníků 93–355. První z nich použila škálu MFIS (Modified Fatigue Impact Scale), která po 1 roce léčby okrelizumabem ukázala významné zlepšení HRQoL o 3,7 bodu. Skóre pro hodnocení deprese BDI-II (Beck Depression Inventory II) se nezměnilo. Další práce ukázaly stabilní skóre MFIS, BDI-II a EQ-5D (EuroQol-5 Dimension Index) po 6 měsících léčby okrelizumabem a stabilní skóre MSQoL-54 (Multiple Sclerosis Quality of Life 54) po 1 roce této léčby.

Závěr

Data o účinnosti okrelizumabu v léčbě RRRS a PPRS z reálné praxe jsou příznivá a konzistentní s výsledky kontrolovaných studií OPERA I/OPERA II a ORATORIO. Přinášejí důkazy o účinnosti okrelizumabu z hlediska snížení rizika relapsů a zpomalení progrese disability u heterogennější populace než základní studie. Okrelizumab tak lze považovat za vhodnou a účinnou terapeutickou volbu pro pacienty s RRRS i PPRS.

   

(zza)

Zdroj: Montalban X., Matthews P. M., Simpson A. et al. Real-world evaluation of ocrelizumab in multiple sclerosis: a systematic review. Ann Clin Transl Neurol 2023 Mar; 10 (3): 302−311, doi: 10.1002/acn3.51732.



Štítky
Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#