#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Čerstvá data z reálné klinické praxe k cílené léčbě RA etanerceptem: Je třeba při nedostatečné odpovědi měnit terapii již po 12 týdnech?

24. 11. 2022

Recentně publikovaná německá studie mimo jiné zjišťovala, jak velký podíl pacientů s revmatoidní artritidou (RA) dosáhne remise nebo nízké aktivity onemocnění po určitém časovém období léčby etanerceptem v reálné klinické praxi.

Cíle léčby RA − a jak (a kdy) reagovat na jejich nedosažení?

Cílem léčby revmatoidní artritidy je dosáhnout remise nebo alespoň nízké aktivity onemocnění po 12 týdnech. Lékaři měří odpověď na terapii pomocí skóre aktivity onemocnění (DAS28). Pacienti s DAS28 < 2,6 a s minimálními symptomy dosáhli remise. Pacienti s DAS28 ≤ 3,2 a s mírnými příznaky dosáhli nízké aktivity onemocnění (LDA). Pokud u pacientů nedojde k odpovědi na léčbu do 12 týdnů, je obecně doporučeno ji změnit. Nicméně není přesně známo kolik pacientů by zareagovalo na terapii později, kdyby se v ní pokračovalo i po 12. týdnu. 

Autoři citované práce použili data ze studie ADEQUATE, která zkoumala účinnost etanerceptu po dobu 12 měsíců v reálné klinické praxi u pacientů s revmatologickým onemocněním nebo psoriázou, a zaměřili se především na ty, kteří nedosáhli cíle léčby RA (remise nebo LDA) po 12 týdnech léčby. 

Sledovaný soubor pacientů

Do studie bylo zařazeno celkem 845 pacientů s RA a pro analýzu byla použita data od 824 z nich. Celkově studii dokončilo 472 pacientů; 239 ji ukončilo předčasně a 113 přerušilo léčbu bez udání důvodu, nebyli tedy zařazeni do analýzy. Nejčastějším důvodem přerušení studie byla nedostatečná účinnost nebo výskyt nežádoucích příhod. 

Ženy tvořily 72 % populace pacientů zařazené do analýzy, průměrný věk činil 59 let. Medián doby onemocnění byl 5,5 roku a většina nemocných dříve užívala 2−3 konvenční chorobu modifikující léčiva (DMARDs; nejčastěji methotrexát − v 88 %). Nejčastější konkomitantní terapií během studie byly methotrexát (46 %) a prednisolon (32 %).   

Výsledná zjištění

Po 12 týdnech léčby dosáhlo remise 24 % pacientů. Počet osob v remisi se s časem zvyšoval. V týdnu 24 a 36 jich dosáhlo remise 31 %, v týdnu 52 již 37 %. LDA dosáhlo 39 % pacientů ve 12. týdnu a 45 % v týdnu 24. Pokračováním léčby do týdne 52 se podíl účastníků studie, kteří dosáhli LDA, dále zvyšoval, a to až na 54 %.

V průběhu terapie bylo pozorováno snížení konkomitantního užívání glukokortikoidů. Zlepšení bylo zaznamenané také v parametrech hlášených pacienty, dokonce i u těch, kteří nedosáhli remise či LDA. Po celou dobu sledování nebyly pozorovány žádné nové bezpečnostní signály.      

Závěr

Počet pacientů, kteří dosáhli remise či LDA po 12 týdnech aplikace etanerceptu, byl významný a s časem pokračující léčby se zvětšoval. Toto zjištění naznačuje, že existuje část nemocných, která dosáhne remise či LDA po více než 12 týdnech terapie, je-li tato ponechána. 

(eko)

Zdroj: Feist E., Baraliakos X., Behrens F. et al. Effectiveness of etanercept in rheumatoid arthritis: real-world data from the German non-interventional study ADEQUATE with focus on treat-to-target and patient-reported outcomes. Rheumatol Ther 2022; 9 (2): 621−635, doi: 10.1007/s40744-021-00418-5.



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#