#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kompresivní terapie zinkoklihovým obvazem v dermatologii

10. 5. 2023

Zinkoklihové obinadlo má mnohaletou tradici a stále nachází své místo v moderní dermatologii. Kompresivní léčba je základem konzervativní léčby chronické žilní insuficience a lymfatické insuficience a nesmí být opomíjena ani ve stadiu žilního bércového vředu.

Dlouhá tradice s inovacemi až do současnosti

První gázový obvaz napuštěný směsí 15% oxidu zinečnatého v pastě na bázi glykoželatiny pro léčbu bércových vředů vynalezl jako alternativu ke špatně tolerovaným kompresním obvazům své doby v roce 1881 německý dermatolog Paul Gerson Unna, který byl průkopníkem moderní dermatopatologie a dermoterapie. Tato směs měla díky neustálém mírnému tlaku na kůži vysušující, chladivé a antipruritické účinky. Po důkladném testování různých forem obvazu byl tzv. Unnův obvaz představen na dermatologickém kongresu v Londýně v roce 1896. 

Zinkoklihové obinadlo tak bylo zavedeno do praxe již koncem 19. století, kdy se na trhu objevily mnohé podobné zinkové obvazy, a postupem času se značně rozšířilo pro svou snadnou aplikaci, účinnost a nízkou nákladovost. V současné době jsou na trhu obdobné produkty složené z gázy s nízkou kompresí (18–24 mmHg) impregnované oxidem zinku v bázi s obsahem například arabské gumy, glycerolu, ricinovým olejem a deionizovanou vodou. Výsledkem je polotuhá forma vhodná k vnějšímu použití. 

Základní vlastnosti  

Moderní hromadně vyráběná zinkoklihová obinadla jsou dostupná ve formě k okamžitému použití. Podélně a příčně tkané elastické obinadlo složené z bavlny, polyamidu a zinkové pasty s pružností ve dvou směrech umožňuje ovíjení pod rovnoměrným tlakem bez nutnosti nástřihu v obtížných anatomických přechodech s rovnoměrně rozloženým poklesem tlaku směrem od kotníku nahoru po noze. Výsledkem je polotuhý trvalý obvaz.  

Pevný zinkoklihový obvaz zvyšuje kompresi žilního systému nad 60 mmHg (pracovní tlak) při kontrakci svalu lýtka, čímž podporuje žilní drenáž a napomáhá hojení. Tlak v klidu je minimální a působí na makrocirkulaci (zvyšuje žilní návrat obnovením funkce chlopní, redukcí refluxu) a na tkáňový mok, a tak podporuje reabsorpci edému a návrat tekutin lokalizovaných v intersticiálních prostorech do nitra cévního a lymfatického systému. 

Praktické použití

Zinkoklihový kompresivní obvaz je vhodný pro rány v různých fázích s přihlédnutím na frekvenci převazu. U rány v čisticí fázi se doporučuje výměna 1× týdně, ve fázi granulační a epitelizační 1× za 2 týdny. Při převazu ránu očistíme, popřípadě provedeme débridement a kryjeme tulle gras a kompresí provlhčenou vhodným oplachovým roztokem na čištění ran. Poté přikládáme zinkoklihový kompresní obvaz.   

Edukace pacienta 

Pacienti jsou často zvyklí na výměnu obinadel několikrát týdně, což u zinkoklihového není nutné a postačí méně častá frekvence převazu. Z tohoto důvodu u pacientů zpočátku převažuje nedůvěra, ovšem rádi si, obzvláště po zlepšení lokálního nálezu, na méně časté převazy zvyknou. Pacienty je třeba také poučit, že pozornost a konzultaci s lékařem vyžadují stavy, kdy by došlo k výskytu nové bolesti nebo necitlivosti v prstech či chodidle, ke změně barvy prstů na nohou nebo se vyskytl nepříjemný zápach. Důležitou součástí léčby při nošení zinkoklihové komprese je pohyb. Pacienty je tedy třeba mobilizovat.

Nemocní by se v prvních několika hodinách po aplikaci, než obinadlo uschne, měli vyhnout dlouhé chůzi, aby nedošlo k jeho poškození. Pokud možno by se měli vyhýbat navlhnutí či promočení obinadla a při sprchování nohu krýt vhodným obalem, například kombinací přilepených igelitových tašek. Noha se zinkoklihovým obinadlem by se neměla zatěžovat nošením kompresního prádla (ponožky, podkolenky, punčochy), vhodné jsou obyčejné ponožky a boty.  

Závěr 

Zinkoklihové obinadlo je tradiční kompresní pomůcka, která nadále nachází uplatnění v dermatologické praxi. Pevný zinkoklihový obvaz vytváří oporu a klade odpor kontrahovanému svalstvu lýtka, čímž se zvyšuje efektivní komprese žilního systému tlakem nad 60 mmHg, zatímco v klidu je tlak minimální.  

(lexi) 

Zdroje: 
1. Tekiner H., Karamanou M. The Unna boot: a historical dressing for varicose ulcers. Acta Dermatovenerol Croat 2019; 27 (4): 273–274. 
2. Paranhos T., Paiva C., Cardoso F., et al. Assessment of the use of Unna boot in the treatment of chronic venous leg ulcers in adults: systematic review protocol. BMJ Open 2019; 9 (12): e032091, doi: 10.1136/bmjopen-2019-032091. 
3. Kalný J., Léčba žilního bércového vředu. Interní medicína 2013; 15 (3–4): 118–120.
4. Inovia Vein Specialty Centers. Unna boots for wounds and venous stasis ulcers. Inovia Vein, 2023. Dostupné na: https://inoviavein.com/unna-boots-for-wounds-venous-stasis-ulcers/ 
5. Varolast Plus. Hartmann-Rico, 2023. Dostupné na: www.hartmann.info/cs-cz/produkty/kompresivn%C3%AD-a-podp%C5%AFrn%C3%A1-terapie/zinkoklihov%C3%A1-obinadla/varolast%C2%AE-plus#products 



Štítky
Dermatologie Dětská chirurgie Diabetologie Chirurgie cévní Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#