#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hojení ran a exsudát – komplexní pohled na management vlhkosti v ráně

14. 12. 2023

Exsudát vytvořený v zánětlivé fázi hojení je zásadním faktorem, který zajišťuje vlhké prostředí v ráně, dodává živiny pro buněčný metabolismus a podporuje autolytický débridement. Bez správného managementu exsudátu a udržování optimální vlhkosti v ráně jsou pacienti vystaveni řadě rizik a komplikací při hojení.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

   

Význam exsudátu

Základní rolí exsudátu je zajištění správné vlhkosti na spodině rány, díky níž se zkracuje délka zánětlivé fáze hojení i její intenzita. Exsudát navíc umožňuje růstovým faktorům a imunitním modulátorům prostupovat spodinou rány a zajišťuje přísun živin nezbytných pro buněčný metabolismus. Chybný management exsudátu může vést zejména k poškození tkání a pomalejšímu hojení rány. Potíže s exsudátem se mohou týkat jeho množství či složení.

Zvýšená tvorba exsudátu má řadu negativních dopadů − pacienti se potýkají s protékáním krytí, musejí absolvovat častější převazy a stěžují si na bolest či nepohodlí. Nadměrné množství exsudátu zvyšuje riziko rozvoje infekce v ráně, macerace a eroze kůže a rozšíření rány. Nemalé riziko představuje také ztráta bílkovin a nerovnováha tekutin/elektrolytů.

Jak udržovat vhodné podmínky v ráně? Pomůže Falangovo skóre exsudátu

Základním předpokladem pro zachování optimálního prostředí v ráně je pečlivé hodnocení exsudátu (množství, typ, barva, složení a zápach). Zároveň je nezbytné sledovat efektivitu používaného krytí rány. Díky důslednému monitorování všech uvedených faktorů je možné včas rozpoznat známky nedostatečného hojení, identifikovat rizika a přistoupit k vhodné intervenci.

Sledování povahy exsudátu a pravidelná kontrola krytí po jeho odstranění z rány patří ke standardním krokům při hodnocení managementu exsudátu i celkové péče o ránu. Mezi různými přístupy k hodnocení množství exsudátu dominuje Falangovo skóre. Jedná se o třístupňový model, který označuje úroveň exsudátu čísly 1, 2 a 3:

  • Stupeň 1 znamená úplnou kontrolu nad tvořeným množstvím exsudátu, kterého je v ráně jen minimum. Rány spadající do této kategorie nevyžadují absorpční krytí.
  • Stupeň 2, tj. střední množství exsudátu a částečná kontrola nad jeho množstvím, obvykle znamená nutnost převazu rány jednou za 2−3 dny.
  • Rány spadající do nejvyššího stupně 3 produkují velmi vysoké množství exsudátu a lékař nemá nad jeho množstvím kontrolu. Požadavky na krytí jsou zvýšené – nutností je absorpční krytí a každodenní výměna.

Výběr krytí dle úrovně vlhkosti v ráně

Při výběru vhodného krytí, které je základním nástrojem pro management vlhkosti, je třeba zohledňovat objem exsudátu, typ a hloubku rány, zápach, případnou infekci, potřeby pacienta i náklady na léčbu a její dostupnost. Příliš suchá rána si žádá krytí, které dodává vlhkost, případně méně savou verzi současného krytí. Řešením může být také nižší frekvence převazů. Příliš vlhká rána naopak potřebuje krytí s lepší absorpční schopností, sekundární krytí s vyšší savostí nebo zvýšenou frekvenci výměny krytí. Ke zvážení je podtlaková terapie (NPWT) či drenáž. U ran s optimální vlhkostí není nutné měnit typ krytí ani frekvenci jeho výměny.

Péče o rány s nadměrným exsudátem

Krytí používané na rány produkující nadměrné množství exsudátu by mělo mít řadu specifických vlastností. Především se jedná o správnou absorpční kapacitu, kterou si zachová i pod kompresivní terapií. Dále by mělo pohlcovat zápach, zajistit pacientům komfort při používání i odstraňování, obsahovat indikátor saturace krytí a inaktivovat faktory zesilující zánět.

Krytí s obsahem superabsorpčních polymerů (SAP) nejen splňují požadavky na absorpci a retenci tekutiny, ale rovněž minimalizují riziko macerace, zachycují zápach a snižují aktivitu matrixových metaloproteináz. Sterilní hydropolymerové krytí Zetuvit Plus Silicone Border se SAP a silikonovou vrstvou je možné využívat jako primární i sekundární krytí na akutní a chronické rány se střední až vysokou úrovní exsudátu. Pětivrstvá struktura a různé velikosti krytí zajišťují všestranné využití pro pacienty s různými typy secernujících ran. Vynikající absorpční a retenční vlastnosti, jež minimalizují riziko protečení exsudátu a umožňují méně časté atraumatické převazy, přispívají ke zlepšení kvality života pacientů. Zetuvit Plus Silicone Border má schopnost zadržet různé bakterie (např. Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus či Corynebacterium striatum) a snižuje tak riziko vzniku infekce a souvisejícího zápachu.

Kombinace všech vlastností tohoto hydropolymerového krytí se SAP přispívá ke zkrácení doby léčení středně až silně secernujících ran a snižuje náklady na jejich léčbu.

(pak)

Zdroj: Význam managementu exsudátu v procesu hojení ran. Medical Tribune, 25. 10. 2023.



Štítky
Dermatologie Dětská chirurgie Diabetologie Chirurgie cévní Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#