#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odhadovaná celosvětová prevalence populace s deficitem AAT s alelami MZ

14. 11. 2022

Deficit alfa-1-antitrypsinu (AATD) s genotypem MZ byl až do nedávné doby spojován se zanedbatelným nebo nízkým rizikem poškození plic a jaterní tkáně. Rostoucí počet důkazů nicméně nasvědčuje tomu, že nositelé alel MZ jsou při expozici tabákovému kouři, znečištěnému ovzduší nebo hepatotoxickým látkám ve zvýšeném riziku orgánového poškození. Podle celosvětové epidemiologické studie je navíc prevalence genotypu MZ velmi častá, a to zejména u bělochů v Evropě a na dalších kontinentech.

Překvapivě vysoká prevalence nositelů alel MZ mezi vážně nemocnými

Deficit α1-antitrypsinu je dědičné onemocnění s autosomálně kodominantní dědičností způsobené mutací v genu SERPINA1. V současnosti je identifikováno více než 120 alel tohoto genu, z nichž přibližně 40 % může způsobit rozvoj onemocnění charakterizovaného poškozením plicní a jaterní tkáně (u některých genotypů) v důsledku snížené produkce inhibitoru serinových proteáz. Jednu z variant onemocnění představuje nosičství alel MZ, přičemž alela M představuje normální variantu genu a alela Z je spojená s produkcí defektního proteinu. U těchto jedinců dochází k expresi 55 % normální sérové hladiny α1-antitrypsinu.

Nosičství alel MZ bylo původně považováno za genotyp s mírným deficitem asociovaným se zanedbatelným nebo nízkým rizikem klinicky manifestního onemocnění. Pozdější studie však ukázaly, že ačkoliv u nekuřáků riziko onemocnění plic skutečně zvýšené není, u kuřáků riziko rozvoje chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN) vyšší je. Dostupné důkazy také nasvědčují tomu, že nosičství alel MZ sice nezpůsobuje poškození jater v dětském věku, ovšem na několika sériích pacientů s konečnou fází jaterního poškození zařazených do transplantačního programu byla demonstrována až překvapivě vysoká prevalence osob s alelami MZ.

Před dvěma dekádami navíc byla publikovaná studie, podle které počet nositelů alel MZ převyšoval 25 milionů obyvatel, a to převážně bělochů na evropském kontinentu.

Analyzovaná data

Ačkoliv se onemocnění klinicky manifestuje pravděpodobně pouze u malého podílu nositelů alel MZ, vzhledem k očekávané vysoké prevalenci v populaci může být významným zdravotním problémem, a to zejména u jedinců s nezdravým životním stylem. Cílem epidemiologické studie bylo aktualizovat údaje ohledně prevalence alel MZ a míry kuřáctví v celosvětové populaci.

Ke stanovení prevalence byla použita data vhodných epidemiologických studií ze 74 zemí světa. Do analýzy bylo zahrnuto celkem 180 studií (90 z Evropy, 41 z Ameriky a Karibiku, 15 z Afriky, 25 z Asie, 8 z Austrálie a 1 z Nového Zélandu) o celkovém počtu 191 953 účastníků (82 118 z Ameriky a Karibiku, 76 612 z Evropy, 21 353 z Asie, 6839 z Austrálie a Nového Zélandu a 5031 z Afriky). Průměrná míra kouření činila 22,9 % v Evropě, 21,4 % v Asii, 15,2 % shodně v Americe a Africe a 14,8 % v Austrálii a na Novém Zélandu.

Výsledná zjištění

Průměrná prevalence nosičství alel MZ mezi účastníky studie činila 1 : 32 v Austrálii a Novém Zélandu, 1 : 58 v Evropě a 1 : 91 v Americe, přičemž hodnoty se významně lišily mezi jednotlivými zeměmi i v rámci jednoho kontinentu. V Africe a Asii nebylo možné stanovit průměrnou globální prevalenci v důsledku nedostatečných dat.

Odhadovaný celkový počet nositelů alel MZ činil napříč kontinenty přes 35 milionů jedinců: 13,8 milionu v Americe, 11 milionů v Evropě, 7,9 milionu v Asii, 1,5 milionu v Africe a 837 tisíc v Austrálii a na Novém Zélandu.

Prevalence ve vybraných zemích se stala základem k vytvoření mapy pomocí geografického informačního systému a interpolační metody inverzní vzdálenosti. V rámci této metody byla prakticky v celé Evropě stanovena velmi vysoká prevalence nosičství alel MZ, a to mezi < 1 : 80 a ≤ 1 : 40. K oblastem s velmi vysokou prevalencí patřila i střední Evropa včetně Česka, ačkoliv pro potřeby studie nebyla k dispozici přímá epidemiologická data z naší země.

V sousedním Rakousku činila prevalence nosičství alely MZ 1 : 40, s mírou kouření 35,1 % a celkovým odhadovaným počtem nositelů alel MZ 225 tisíc, v Německu 1 : 53, s mírou kouření 30,3 % a celkovým odhadovaným počtem nositelů alel MZ 1,5 milionu, a v Polsku 1 : 123, s mírou kouření 28 % a celkovým odhadovaným počtem nositelů alel MZ 310 tisíc. Procento nositelů alel MZ v obecné populaci činilo v Rakousku 0,3 %, v Německu 1,9 % a v Polsku 0,8 %. Podle vytvořené mapy v Česku dosahuje odhadovaná prevalence nosičství alel MZ 1 : 40–60, s obdobnou mírou kouření jako v sousedních státech.

Z výsledků analýzy vyplynulo, že celkem 75 % nositelů alel MZ představují běloši žijící převážně v Evropě, Americe, Austrálii a na Novém Zélandu. Dalších 20 % nositelů alel MZ pochází z Asie, s nejvyšším výskytem v regionech Blízkého východu, východní, jižní a jihovýchodní Asie. Zbylých 5 % představují obyvatelé Afriky žijící v oblastech západní a východní Afriky.

Závěr a diskuse

Podle epidemiologické studie je odhadovaná prevalence nositelů alely MZ v určitých částech populace poměrně impozantní. Nejčastěji se jedná o bělochy, u nichž činí odhadovaný počet nositelů alel v rámci celkové populace 2–4 %. V kombinaci s působením exogenních faktorů, mezi něž patří kouření či expozice znečištěnému ovzduší, může nosičství alel MZ představovat významný rizikový faktor rozvoje CHOPN a popřípadě také poškození jater.

Prevence poškození plic a jaterní tkáně je u nositelů genotypu MZ zásadní. Detekce alel MZ by podle autorů studie měla vést k zavedení účinných preventivních opatření a edukaci pacientů o tom, že ačkoliv samotný genotyp představuje nízké riziko poškození plic a jater, v kombinaci s dalšími faktory může v dospělosti přispět k rozvoji CHOPN nebo jaterní cirhózy.

(holi)

Zdroj: Martinez-González C., Blanco I., Diego I. et al. Estimated prevalence and number of PiMZ genotypes of alpha-1 antitrypsin in seventy-four countries worldwide. Int J Chron Obstruct Pulmon Dis 2021 Sep 17; 16: 2617–2630, doi: 10.2147/COPD.S327803.



Štítky
Pneumologie a ftizeologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#