#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv azacitidinu v léčbě akutní myeloidní leukémie na dlouhodobé přežití pacientů

6. 6. 2023

Níže citovaná práce prezentuje čerstvě aktualizované výsledky studie Quazar AML-001 hodnotící azacitidin (AZA) v léčbě akutní myeloidní leukémie (AML), nyní s mediánem doby sledování 55,5 měsíce. Mimo jiné byly zkoumány klinické a biologické proměnné prediktivní pro dlouhodobé přežití, zde definované jako přežití ≥ 3 roky od randomizace v rámci studie.

Úvod

I přes veškerý pokrok v současné léčbě akutní myeloidní leukémie zůstává šance na dlouhodobé přežívání nemocných poměrně nízká. 5leté přežití pacientů ve věku 60−69 let činí kolem 22 %, u starších 70 let je to pouze 5 %. Prognóza je závislá na mnoha faktorech (věk, komorbidity, cytogenetické abnormality, genové mutace a úspěšnost chemoterapie). U pacientů v remisi je často jako kurativní léčba využívána transplantace hematopoetických kmenových buněk, u některých nemocných však tuto terapii využít nelze. Proto je třeba hledat jiný způsob prodloužení doby remise a celkového přežití.

Metodika studie a sledovaná populace

Do randomizované placebem kontrolované studie Quazar AML-001 byli zahrnuti pacienti starší 55 let s nízce nebo středně rizikovým cytogenetickým profilem. U zařazených nemocných muselo být dosaženo kompletní remise. Pacienti byli rozdělení do 2 skupin v poměru 1 : 1. První skupina užívala AZA v dávce 300 mg p.o. 1× denně po dobu 14 dnů opakovaně ve 28denních cyklech, druhá skupina placebo ve stejném režimu. Primárním sledovaným parametrem byla doba celkového přežití (OS).

V průběhu studie byla monitorována přítomnost měřitelné reziduální nemoci (MRD) metodou průtokové cytometrie, a to v období 3.−24. cyklu po každých 3 cyklech a dále po 6 cyklech nebo dle klinické potřeby. Remise byla definována jako negativita MRD (< 0,1 %) ve > 2 po sobě následujících vyšetřeních.

Výsledná zjištění

Z celkového počtu 472 pacientů (medián věku 68 let) užívalo 238 azacitidin a 234 placebo. U 86 % nemocných bylo zjištěno střední cytogenetické riziko, u 29 % byla objevena mutace NPM1 a u 14 % mutace FLT3. 47 % nemocných mělo v době zahájení sledování pozitivní vyšetření na MRD.

Medián celkového přežití dosáhl ve skupině s AZA 24,7 měsíce, ve skupině s placebem to bylo 14,8 měsíce. Pravděpodobnost 2letého přežití měli opět vyšší pacienti léčení AZA (50,6 vs. 37,1 %). Dlouhodobé přežití bylo následně sledováno i po ukončení hlavní části studie. V této následné fázi pokračovalo 39 nemocných v užívání AZA, účastníkům dostávajícím placebo byla léčba ukončena. 23 % pacientů ve větvi s AZA bylo léčeno > 3 roky (≥ 36 cyklů) a 14 % obdrželo ≥ 60 cyklů.

V březnu 2022 byly publikovány nové výsledky následné fáze výzkumu (medián sledování 55,5 měsíce), kde 25 pacientů stále užívalo AZA. Medián celkového přežití se v obou sledovaných skupinách nezměnil, pravděpodobnost 3letého přežití byla vyšší při užívání AZA (37,4 vs. 27,9 %), stejně tak tomu bylo i v případě 5letého přežití (26,5 vs. 20,1 %). 

Pro predikci na základě klinické a biologické variability byly nově vytvořeny 2 další skupiny: dlouhodobě přeživší (LTS − long-term survivors), jejichž délka přežití byla celkově delší než 3 roky, a skupina, jejíž délka přežití byla kratší (non-LTS). Kohorta LTS zahrnovala celkem 140 pacientů, z nichž 83 patřilo do skupiny užívající AZA a 57 do placebové. U pacientů v kohortě LTS byl prokázán častější výskyt středně rizikových cytogenetických variant (45 vs. 22 %), pozitivita MRD byla v této skupině nižší (34 vs. 53 %).

Diskuse a závěr

Z výsledků následné fáze studie vyplynulo, že přítomnost středně rizikových cytogenetických variant koreluje s dlouhodobým přežitím nemocných. Naopak nebyla prokázána souvislost mezi podáním konsolidační terapie a dobou přežití v obou větvích. Vstupní negativita MRD zvýšila naději na dlouhodobé přežití ve skupině s placebem, ne však ve skupině s AZA. 37 % nemocných se vstupně pozitivní MRD zareagovalo na léčbu AZA. Právě vymizení MRD bylo v obou větvích spojené s výrazným prodloužením doby celkového přežití. 

Studie Quazar AML-001 poukázala na zvýšení pravděpodobnosti dlouhodobého přežití u pacientů s AML po dosažené 1. remisi léčených azacitidinem. Ve prospěch jeho užívání hovoří i fakt, že značná část nemocných v léčbě pokračovala i po ukončení sledování bez projevů nežádoucích účinků či intolerance. AZA prokazatelně snižuje výskyt pozitivity MRD jako jednoho z nejdůležitějších prognostických faktorů AML. Lze tedy doporučit jeho využití u nemocných, u nichž nemůže být z jakéhokoliv důvodu provedena transplantace hematopoetických kmenových buněk. 

(kali)

Zdroj: Wei A. H., Döhner H., Sayar H. et al. Long-term survival with oral azacitidine for patients with acute myeloid leukemia in first remission after chemotherapy: updated results from the randomized, placebo-controlled, phase 3 QUAZAR AML-001 trial. Am J Hematol 2023 Apr; 98 (4): E84−E87, doi: 10.1002/ajh.26847.

Zkrácenou informaci o přípravku naleznete zde.

2011-CZ-2300019



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Onkologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#