#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stanovisko expertního diskusního panelu I. odborné konference Point-of‑Care ultrasonografie


Statement of the Expert Discussion Panel of the 1st Expert Conference on Point‑of‑Care ultrasound

The document summarizes the statement of the expert discussion panel of the 1st Point- of-Care Ultrasonography, which took place on 14 November 2022 in Prague and which led to the foundation of the Czech Multidisciplinary Task Force Group for standards,education and research in Point-of-Care ultrasound (Czech POCUS group).

Keywords:

statement – Point‑of‑Care Ultrasound


Autoři: Roman Škulec 1,2,3;  Martin Balík 4;  Vladimír Černý 1,2,5,6;  David Doležal 2;  David Halata 7;  Zdeněk Monhart 8,9;  Martin Štěpán 10
Působiště autorů: Klinika anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z. 1;  Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Univerzita Karlova, Lékařská fakulta v Hradci Králové, Fakultní nemocnice Hradec Králové 2;  Výukové pracoviště Point‑of‑Care ultrasonografie, Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, Praha 3;  Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze 4;  Technická univerzita Liberec 5;  Dept. of Anesthesia, Pain Management and Perioperative Medicine, Dalhousie University, Halifax, Canada 6;  Ústav preventivního lékařství, Lékařská fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova 7;  Interní oddělení a urgentní příjem, Nemocnice Znojmo 8;  Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity, Brno 9;  Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Lékařská fakulta v Plzni, Univerzita Karlova 10
Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2023; 69(4): 242-243
Kategorie: Hlavní téma

Souhrn

Dokument shrnuje stanovisko expertního diskusního panelu I. odborné konference Point‑of‑Care ultrasonografie, která se konala dne 14. listopadu 2022 v Praze a na které došlo k založení Mezioborové pracovní skupiny pro doporučené postupy, vzdělávání a výzkum v oblasti Point‑of‑Care ultrasonografii (Czech POCUS group).

Klíčová slova:

stanovisko – Point‑of‑Care ultrasonografie

Úvod

Dne 14. listopadu 2022 se v Praze konala I. odborná konference Point‑of‑Care ultrasonografie. Konference byla uspořádána ve spolupráci s Českou společností anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny ČLS JEP, Českou společností intenzivní medicíny ČLS JEP a Výukovým pracovištěm Point‑of‑Care ultrasonografie Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví. Konference se zúčastnili zástupci různých oborů medicíny, ve kterých je Point‑of‑Care ultrasonografie (POCUS) používanou diagnostickou metodou.

V závěru konference zasedal expertní panel ve složení doc. MUDr. Roman Škulec, Ph.D., doc. MUDr. Martin Balík, Ph.D., EDIC, prof. MUDr. Vladimír Černý, Ph.D., FCCM, FESAIC, MUDr. David Doležal, MUDr. David Halata, MUDr. Zdeněk Monhart, Ph.D., FEFIM a MUDr. Martin Štěpán. Členové panelu zastupovali obory: anesteziologie, intenzivní medicína, vnitřní lékařství, všeobecné praktické lékařství a urgentní medicína. Diskutovaná témata byla: vzdělávání, certifikace a definice kompetencí, věda a výzkum a systémová implementace POCUS v České republice.

Závěry expertního panelu

Expertní panel se konsenzuálně shodl na následujících závěrech:

1. Na konferenci byla založena Mezioborová pracovní skupina pro doporučené postupy, vzdělávání a výzkum v oblasti Point‑of‑Care ultrasonografie (Czech Multidisciplinary Task Force Group for standards, education and research in Point‑of‑Care ultrasound; Czech POCUS group). Úkoly pracovní skupiny budou především:

■ koordinace aktivit spojených s problematikou POCUS v klinických oborech,

■ podpora implementace POCUS v klinických oborech,

■ podpora vzdělávání v oblasti POCUS pro lékaře, nelékařské zdravotnické pracovníky v rámci pregraduální a postgraduální výuky,

■ podpora vědy a výzkumu v oblasti POCUS,

■ tvorba doporučených postupů, stanovisek nebo jejich ekvivalentů týkajících se POCUS,

■ zahrnutí POCUS do systému úhrad zdravotní péče v České republice.

2. Primární zakládající institucí Czech POCUS group je Výukové pracoviště Point‑of‑Care ultrasonografie Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví.

3. Partnerské organizace k jednání jsou především Česká společnost anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny ČLS JEP, Česká společnost intenzivní medicíny ČLS JEP, Společnost urgentní medicíny a medicíny katastrof ČLS JEP, Česká internistická společnost ČLS JEP, Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP a další odborné společnosti ČLS JEP.

Seznam zkratek

POCUS – Point‑of‑Care ultrasonografie

Czech POCUS group – Mezioborová pracovní skupina pro doporučené postupy, vzdělávání a výzkum v oblasti Point‑of‑Care ultrasonografie (Czech Multidisciplinary Task Force Group for standards, education and research in Point‑of‑Care ultrasound)

ČLS JEP – Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Převzato z: Anest intenziv Med. 2023;34(1):36-37

Článek přijat k tisku: 23. 1. 2023

doc. MUDr. Roman Škulec, Ph.D.

KAPIM, Sociální péče

skulec@email.cz


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 4

2023 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#