#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zprávy o knihách


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2023; 69(1): 66
Kategorie: Zprávy o knihách

Naléhavé stavy z pohledu internisty. Praktické postupy

Grada: Martin Souček, Jan Masopust, Dana Mokrá a kolektiv

Publikace nabízí čtenáři moderně zpracované praktické postupy z pohledu internisty, u nejčastějších akutních stavů, se kterými se může lékař setkat v klinické praxi. Jednotlivé kapitoly stručně uvádí etiologii, kliniku, diagnostiku, diferenciální diagnostiku a také terapii. Text je doplněn přehlednými schématy a tabulkami, zkratky jsou uvedeny hned v úvodu knihy. Autorský kolektiv ve 33 kapitolách popisuje akutní stavy v celé šíři vnitřního lékařství, od diabetologie, endokrinologie, selhání ledvin, přes akutní infarkt myokardu, plicní embolii, cévní mozkové příhody až po základy nutriční podpory a cévní vstupy u interního lůžka. Kniha je užitečná nejen pro lékaře u lůžka, ale i v ambulanci. Jistě ji ocení začínající lékaři, ale i zkušení, kteří zde najdou pro rychlou orientaci celou řadu důležitých informací. Většina těchto témat je součástí otázek u zkoušek jak v pregraduální výchově, tak u zkoušky z interního kmene, a především u atestací. Neznalost těchto kapitol je často příčinou neúspěchu. Dostává se Vám do rukou velmi užitečná kniha, perfektně didakticky zpracovaná, z které můžete čerpat poznatky, jak při studiu medicíny, tak i v lékařské praxi.

prof. MUDr. Miroslav Souček, CSc.

Soukromé zdravotní pojištění

EEZY Publishing: Ján Dudra

Dostává se vám do rukou publikace, která doposud v českém písemnictví chyběla. Finacování zdravotní péče je velmi složitá záležitost. V ČR je v současné době zdravotní péče finacována výhradně ze státního zdravotního pojištění. Je nutné si uvědomit, že v ČR, jako ostatně v jiných zemích EU i světa, populace stárne. A právě senioři jsou největšími konzumenti zdravotní péče. Soukromé zdravotní pojištění v ČR neexistuje. Implementace soukromého zdravotního pojištění by některé problémy financování jistě vyřešila nebo alespoň zmírnila.

Autor má dlouholeté zkušenosti v řízení zdravotnických zařízení, např. Agel. V současné době pracuje jako ředitel lékařských služeb v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi.

Publikace je rozdělena do 9 oddílů. První 3 oddíly o historii zdravotního a soukromého pojištění v Evropě, a rovněž o historii zdravotního pojištění v USA.

Čtvrtý oddíl pojednává o klasifikaci systémů zdravotního pojištění se zaměření atributy soukromého pojištění.

V pátém oddíle autor podrobně rozebírá funkce soukromého zdravotního pojištění, včetně popisu možných daňových stimulů.

V šestém oddíle autor popisuje trhy zdravotního pojištění ve vybraných zemích světa, např. Německu, Dánsku, Francii, Velké Británii, Izraeli či Austrálii.

V sedmém oddíle jsou popsány některé charakteristiky systémů zdravotního pojištění, např. důvody pro uzavření soukromého zdravotního pojištění či popis skupinového a individuálního soukromého zdravotního pojištění. Autor popisuje rovněž socioekonomický status pojištěnců soukromého zdravotního pojištění.

Osmý oddíl analyzuje faktory, které ovlivňují možnost implementace soukromého zdravotního pojištění v ČR.

V devátém oddíle autor nastínil, který typ soukromého zdravotního pojištění by byl pro ČR nejvhodnější, popsal možné zdroje jejich financování. Publikace je doplněna seznamem odborné literatury (téměř 130 odkazů) a seznamem použitých zkratek.

Komu bych doporučil publikaci ke čtení? Jistě všem ředitelům poskytovatelů zdravotní péče, stejně tak plátcům péče, ale samozřejmě všem, kteří o tuto problematiku mají zájem. Měly by si ji přečíst i zodpovědné osoby ve vládě, Parlamentu a Senátu ČR.

prim. MUDr. Martin Polák


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 1

2023 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#