#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Telemedicine, Innovative Technologies and Digital Health Working Group


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2022; 68(E-7): 36
Kategorie: Představujeme pracovní skupiny Evropské federace Interní medicíny (EFIM)

Pracovní skupina EFIM (Evropské federace interní medicíny) pro telemedicínu, inovativní technologie a digitální zdraví byla založena v roce 2021 pod vedením prof. Filomeny Pietrantonio. Hlavním účelem pracovní skupiny je usnadnění rozvoje a zavádění telemedicínských postupů do interní praxe v evropských zemích.

Telemedicína jako součást eHealth/Digital Health zahrnuje velmi širokou škálu digitálních nástrojů, komunikačních platforem a dalších možností distanční interakce mezi pacientem a poskytovatelem zdravotní péče. Přináší tak nejen lepší dostupnost medicínské péče nezávislé na geografických poměrech i vyšší kapacitu. Každá země postupuje v implementaci telemedicínských nástrojů odlišně – je to dáno nejen legislativními omezeními, celkovou motivací, ale i finančními možnostmi.

Prvním krokem pracovní skupiny je proto nastavení společného „telemedicínského jazyka“ a harmonizace hlavních cílů telemedicíny. V dalším kroku probíhá vytipování úspěšných telemedicínských postupů/ nástrojů v oblasti vnitřního lékařství využívaných v Evropě či ve světě a jejich rozšíření mezi dalšími evropskými zeměmi. Častou brzdou v rozvoji telemedicíny je absence adekvátní legislativy a nedostatečné zabezpečení dat. Úkolem pracovní skupiny proto bude i příprava obecného legislativního rámce pro využití telemedicínských postupů v interně.

Pracovní skupina pro telemedicínu organizovala v loňském roce úspěšný webinář popisující aktuální situaci v Evropě, a na letošním internistickém kongresu v Malaze pak dvě sekce o Digital Health, mj. i ve spolupráci s American College of Physicians.

Koncem letošního roku by měl vzniknout oficiální „EFIM Position Statement on Telemedicine“, tedy dokument shrnující hlavní benefity i potenciální rizika telemedicíny ve vnitřním lékařství. Věřím, že to pro nás bude další opěrný bod pro rozvoj telemedicíny v České republice.

MUDr. Jan Škrha jr., Ph.D.

jan.skrha2@ef1.cuni.cz



Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo E-7

2022 Číslo E-7
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#