#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Fait T, Šnajderová M et al. Estrogenní deficit.


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2008; 54(3): 313
Kategorie: Z odborné literatury

Fait T, Šnajderová M et al. Estrogenní deficit. Praha: Maxdorf 2007. 276 stran. ISBN 978−80−7345−128−8.

Publikace Estrogenní deficit se věnuje klinickému významu estrogenů v organizmu ženy. Popisuje význam estrogenů ve fyziologii ženy v jednotlivých obdobích života, od novorozeneckého období, přes pubertu, období pohlavní zralosti, až po klimakterium a senium. Popisuje mechanizmus účinku estrogenů prostřednictvím estrogenových receptorů v organizmu. V další časti se věnuje diagnostickým a léčebným algoritmům u primárních hypoestrinních stavů u dívek s opožděnou a nenastupující pubertou, popisuje indukci puberty a taktiku hormonální substituční léčby u adolescentek s přechodným i trvalým hypogonadizmem, jako např. Turnerův syndrom.

V následujících kapitolách popisuje diagnostickou a léčebnou strategii sekundárních hypoestrinních stavů z vyhasnutí ovariální funkce. Hodnotí význam hormonální substituční terapie v období perimenopauzy, všímá si ejího vlivu na jednotlivé orgánové soustavy a popisuje rizika hormonální terapie ve světle nových poznatků, zejména s akcentací indikovaného podávání této terapie, časného startu léčby a dalších racionálních trendů léčby v menopauze. Nedílnou součástí klimakterické medicíny je osteologická problematika, které se věnuje publikace v samostatném oddíle, s hodnocením možností prevence a léčby postmenopauzální osteoporózy.

Dále je v publikaci věnována pozornost endokrinním změnám u pacientek smentální anorexií, zejména v kontextu s dlouhodobou amenoreou a jejími negativními vlivy na kostní denzitu. Uvádí výsledky studie s estrogenovou substitucí v rámci komplexní léčby těchto stavů.

V posledních částech (nikoli významem) se publikace zabývá využitím estrogenů v reprodukční medicíně a klinické dermatologii. Na závěr se zmiňuje o indikaci a schématech hormonální terapie sexageny ve specifických případech transsexualizmu.

Multioborovým a komplexním přístupem může být publikace přínosná gynekologům, endokrinologům dětského a dospělého věku, internistům, geriatrům i praktickým lékařům, kteří se v rámci kontaktu s pacienty v první linii setkávají se stavy vyžadujícími estrogenní substituci.

MUDr. Otmar Stránský

II. interní klinika LF MU a FN U sv. Anny, Brno

www.fnusa.cz

e-mail: otmar.stransky@fnusa.cz

Doručeno do redakce: 1. 2. 2008


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 3

2008 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#