#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodník


Autoři: doc. MUDr. Alena Šmahelová, Ph.D.
Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2007; 53(5): 475
Kategorie: Úvodníky

Úvodník

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

v roce 2006 se uskutečnilo v Hradci Králové v tradičním červnovém termínu již 8. celostátní diabetologické sympozium. Bylo pokračováním řady předchozích, mezioborově zaměřených sympozií: Diabetes a nefropatie (1999), Diabetes a chirurgie (2000), Diabetes a kardiovaskulární onemocnění (2001), Diabetes a gynekologie (2002; Vnitř Lék 2002; 48: 1097-1173), Diabetes a gastroenterologie (2003; Vnitř Lék 2004; 50: 337-414), Diabetes a neuropsychická onemocnění (2004; Vnitř Lék 2005; 51 S2: S6-S118), Diabetes a další obory I - dermatologie, infekce a revmatologie (2005; Vnitř Lék 2006; 52: 409-497).

Téma z roku 2006 Diabetes a další obory II v sobě skrývá smyslové ústrojí a pohybový aparát. Přednášky, nyní upravené autory do podoby pro časopiseckou publikaci, byly v roce 2006 zaměřeny na onemocnění očí u diabetika a i na další v diabetologii často opomíjené nemoci.

Od roku 2002 jsou přednášky ze sympozií uveřejňovány v časopise Vnitřní lékařství. Také letos dostáváte v květnovém čísle časopisu do rukou přednášky našich předních odborníků. Jsem velmi ráda, že díky šéfredaktorovi časopisu Vnitřní lékařství panu primáři MUDr. Petru Svačinovi je v tomto prestižním odborném lékařském časopise České internistické společnosti věnován sympoziu tak velký prostor. Přispívá k tomu i skutečnost, že diabetologie zahrnuje celou šíři vnitřního lékařství a z tohoto pojetí vychází také koncept sympozií.

Problematice postižení smyslů u interních chorob je obecně v interně věnováno málo pozornosti. Smysly diabetika evokují u internistů především diabetickou retinopatii, onemocnění, které ještě nedávno končilo často slepotou. V článcích je mnoho informací o nových léčebných postupech, které v poslední době péči o oči diabetika podstatně změnily. Diabetické postižení sluchu a dalších smyslů je méně nápadné, a proto často klinicky podceňované.

Specifické problematice svalů a pohybového aparátu - především konkrétním postupům - je rovněž věnována malá pozornost, i když na druhou stranu je doporučení fyzické aktivity v diabetologii běžně používáno. Doufám, že sympozium v roce 2006, stejně jako sdělení z něj publikovaná v tomto čísle přinesou našim internistům diabetologům poučení o často opomíjených tématech.

Čas neúprosně běží a už Vás mohu seznámit s programem 9. sympozia pro letošní rok. Bude navazovat na předchozí mezioborová zaměření a název Diabetes a nefrologie a urologie se částečně vrací k tématu sympozia před devíti lety. Za tu dobu došlo v této problematice k značnému posunu. Těším se opět na setkání s Vámi ve dnech 1. a 2. června 2007 v Hradci Králové.

doc. MUDr. Alena Šmahelová, Ph.D.

www.fnhk.cz

e-mail: alesmah@post.cz


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 5

2007 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#