#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Transfuze Hematol. dnes,30, 2024, No. 1, p. 3.
Kategorie: Editorial

Vážení čtenáři, milé kolegyně a kolegové,

dostalo se k Vám první číslo jubilejního 30. ročníku našeho časopisu. Jak si stojíme a co nás v tomto roce čeká? Impakt časopisu se prakticky nezměnil, stále jsme registrovaní pouze u Scopusu a na to, abychom pomýšleli o zařazení do databáze PUBMED, musíme provést ještě některé kroky. Máme sice zavedený redakční systém, přes který se už vyřizuje kompletní agenda časopisu, každý rukopis po přijetí k tisku automaticky dostává svou digitální identifikaci (tzv. DOI) a autoři jsou při odesílání příspěvků vyzýváni k zadání svého ORCID kódu, ale to samozřejmě nestačí. Další přípravné kroky plánujeme provést právě letos.

Je možné, že během 30. ročníku časopis změní svůj formát nebo bude zasílán pouze těm členům odborných společností, kteří potvrdí, že o něj mají zájem (doposud dostávají časopis automaticky všichni členové společností vydávajících časopis, ale je velmi pravděpodobné, že část z nich časopis pravidelně nečte). O tom, jakou cestou se vydáme, rozhodnou výbory odborných společností, které k tomu už dostaly příslušné podklady. Problémem, který je potřeba řešit, jsou totiž výrazně rostoucí náklady na vydávání časopisu. Zatímco v roce 2020 celoroční náklady nepřesáhly půl milionu korun, loni už překročily částku sedmi set tisíc. A to při současném poklesu celkového počtu stránek! Příčiny není nutné diskutovat – pociťujeme je všichni. Vzhledem k situaci by vyrovnaná finanční bilance, zajištěná ze sta procent inzercí, nemusela dlouho vydržet. Zde je potřeba zdůraznit, že jsme opravdu vděční všem inzerentům, kteří takto podporují náš časopis, a doufáme, že si jejich přízeň nadále udržíme.

Nových rukopisů nemáme nadbytek. Významný počet příspěvků jsme dostali od autorů České společnosti pro trombózu a hemostázu. Především díky jejímu novému předsedovi, doktoru Jaromírovi Gumulcovi, který s dalšími spoluautory připravil dvě monotematická čísla věnovaná trombotickým mikroangiopatiím. První suplementum vyšlo koncem minulého roku a letos na ně brzy naváže pokračování, opět ve formě suplementa. Pravděpodobně se bude jednat o poslední monotematické suplementum vůbec, protože redakční rada na svém jednání během Pražských hematologických dní rozhodla, že v budoucnu budou jako suplementa vycházet pouze materiály z konferencí. Monotematicky zaměřená vydání budou vycházet v rámci standardních čísel časopisu. Naše zaměření se přitom dlouhodobě nemění: chceme přinášet především poučené přehledné články, zajímavé kazuistiky a doporučení odborných společností. Rozhodně neodmítáme ani původní práce, které z jakéhokoli důvodu nebudou určeny pro impaktovaný časopis. Rukopisy, jejichž vznik podpoří firmy, také mohou být publikovány, pokud autoři jasně deklarují tuto podporu a rukopis projde úspěšně standardním recenzním řízením.

 

Vážení čtenáři, autoři, recenzenti a inzerenti,

děkujeme za Vaši přízeň a podporu a přejeme Vám, abyste i v jubilejním 30. ročníku Transfuze a hematologie dnes stále nacházeli užitečné a podnětné informace!

Za redakci časopisu
Edgar Faber


Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Interní lékařství Onkologie

Článek vyšel v časopise

Transfuze a hematologie dnes

Číslo 1

2024 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#