#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vitamin B12 v kojeneckém věku: význam, důsledky a příčiny jeho deficitu


Autoři: MUDr. Jiří Bufka 1,2;  MUDr. Veronika Schwarzová 2;  MUDr. Lenka Vaňková 3;  MUDr. Alena Šebková 1;  Prof. MUDr. Josef Sýkora, Ph.D. 2
Působiště autorů: Ordinace praktického lékaře pro děti a dorost, Strážnická 36, 323 00 Plzeň 1 1;  Univerzita Karlova, Lékařská fakulta v Plzni, Dětská klinika, Fakultní nemocnice Plzeň 2;  Univerzita Karlova, Lékařská fakulta v Plzni, Ústav histologie a embryologie 3
Vyšlo v časopise: Svět praktické medicíny, 5, 2023, č. 4, s. 55-57
Kategorie: Medicína v ČR: přehledový článek

Souhrn

Vitamin B12 (kobalamin) je vitamin rozpustný ve vodě. Je nezbytný pro správný průběh některých metabolických dějů, vývoj CNS a krvetvorbu. Ve stravě je obsažen hlavně v mase, rybách, vejcích, mléčných výrobcích a fermentovaných rostlinných potravinách (např. kyselé zelí). U kojenců je nezbytný dostatek vitaminu B12 v mateřském mléce.

Vitamin B12 se uvolňuje ze stravy v kyselém prostředí žaludku, kde se spolu s navázaným hapto­corrinem (někdy označován jako transkobalamin I) spojuje s vnitřním faktorem, který je produkován parietálními buňkami žaludečních žláz a dále je transportován do tenkého střeva. Působením pankreatických proteáz je z daného komplexu odštěpen haptocorrin. V distálním ileu se váže na receptor cubilin, vstřebává se do enterocytu endocytózou a přenašeči je transportován do plazmy. Následně se navázaný na transkobalamin II transportuje v podobě holotranskobalaminu k játrům a dalším orgánům a buňkám (Obr. 1). V buňkách se kobalamin přeměňuje na aktivní metabolity metylkobalamin a adenosylkobalamin a účastní se intracelulárního metabolismu jako kofaktor níže uvedených reakcí.

Zásoby vitaminu B12 se v těle uchovávají v játrech a u dospělého člověka pokrývají jeho potřebu obvykle na dobu 5–10 let. Lidský plod si v průběhu intra­uterinního vývoje transplacentárním aktivním transportem vytvoří zásoby vitaminu B12 jen na dobu asi 3–5 měsíců. Nejvíce zásob se u plodu vytvoří ve 3.  trimestru – z tohoto hlediska je riziková prematurita. Dále je nutné myslet na zvýšené riziko deficitu u druhého (ev. dalšího) narozeného dítěte.

Schéma základního metabolismu vitaminu B<sub>12</sub>.
Obr. 1. Schéma základního metabolismu vitaminu B12.

Vitamin B<sub>12</sub> se jako kofaktor účastní intracelulárního metabolismu metylmalonyl-CoA v mitochondrii a homocysteinu v cytoplazmě.
Obr. 2. Vitamin B12 se jako kofaktor účastní intracelulárního metabolismu metylmalonyl-CoA v mitochondrii a homocysteinu v cytoplazmě.

Vitamin B12 se v lidském těle účastní velmi významného intracelulárního metabolismu (Obr. 2) jako kofaktor přeměny:

  • homocysteinu na methionin:
    • methionin je důležitý pro normální metabolismus C1-fragmentů, jako je metylace a syntéza DNA,  
    • v případě poruchy metabolického procesu dochází k hromadění homocysteinu v těle;
  • metyl-malonyl-CoA na sukcinyl-CoA:
    • sukcinyl-CoA je důležitý pro katabolismus mastných kyselin s lichým počtem uhlíků a některých aminokyselin,
    • v případě poruchy metabolického procesu dochází k hromadění metylmalonové kyseliny v těle a k jejímu zvýšenému vylučování močí.

V kojeneckém věku se mohou v důsledku deficitu vitaminu B12 vyskytovat příznaky uvedené v tabulce 1.

Tab. 1. Příznaky deficitu vitaminu B12
Příznaky deficitu vitaminu B<sub>12</sub>

V případě podezření na možný deficit vitaminu B12 je nutné vyšetřit krevní obraz s diferenciálním rozpočtem včetně retikulocytů, v biochemii laktátdehydrogenázu (LDH), transaminázy, kyselinu močovou, celkovou hladinu vitaminu B12. Dále v případě, že je to v ambulantní praxi možné, anebo na klinickém pracovišti zjistit plazmatickou hladinu homocysteinu, hladinu metylmalonové kyseliny v moči, ev. vyšetřit metabolické vady. Na klinickém pracovišti se dále doplňuje vyšetření aktivní formy vitaminu  B12 (Tab.  2) perorálním absorpčním testem k vyloučení poruchy vstřebávání vitaminu B12.

Tab. 2. Perorální absorpční test k vyloučení poruchy vstřebávání vitaminu B12
Perorální absorpční test k vyloučení poruchy vstřebávání vitaminu B<sub>12</sub>

Deficit vitaminu B12 může vzniknout v případech, které jsou uvedeny v tabulce  3. Příčiny deficitu jsou odvozeny od jednotlivých etáží vycházejících z příjmu vitaminu B12 ve stravě, přes jeho vstřebávání až po intracelulární přeměnu.

Tab. 3. Možné příčiny deficitu vitaminu B12
Možné příčiny deficitu vitaminu B<sub>12</sub>

Substituce vitaminu B12

Substituční léčba je indikována u všech pacientů s prokázaným deficitem vitaminu B12. Dávku a cestu podávání volíme podle tíže deficitu – u pacientů s rozvinutými klinickými příznaky (anemie, neurologické příznaky) nebo u dětí s prokázanou poruchou vstřebávání se terapie zahajuje parenterálně. U dětí v prvním týdnu je doporučena dávka 100 µg i. m. denně, v dalším týdnu 1000 µg i. m. obden, dále 1000 µg i. m. dvakrát týdně a poté 1000 µg i. m. jednou týdně. Po úpravě potíží je podávána udržovací dávka jednou za měsíc nebo je možné převedení na perorální léčbu.1

Asymptomatické pacienty s prokázaným deficitem léčíme perorálním preparátem – doporučována je dávka 1000 µg denně v prvním týdnu, v dalším týdnu 1000 µg obden, v dalším týdnu dvakrát za týden a následně jednou týdně po dobu tří měsíců.2 Další možností je denní terapie po dobu osmi týdnů (dávka 125 µg pro kojence, 250 µg pro děti od jednoho do dvou let a 500 µg pro děti nad 2 roky).3

Závěrečné doporučení pro praxi

Vitamin B12 je nezbytný pro vývoj nervové tkáně. Případné poškození vývoje v důsledku deficitu nemusí být vždy reverzibilní, proto je důležitá informace o výživě matky v anamnéze a případné včasné poučení o rizicích pro plně kojené dítě a doporučení substituce vitaminu B12. Na možný deficit vitaminu B12 je nutné vždy pomýšlet při opoždění psychomotorického vývoje dítěte, nejčastěji ve věku 3–5 měsíců. V případě podezření na možný deficit vitaminu B12 je vhodné získat náležitou anamnézu, provést základní vyšetření a kontaktovat klinické pracoviště ohledně dalšího postupu.

 

PoděkovánÍ
Obrázky byly vytvořeny pomocí BioRender. Com.


Zdroje

1. Sezer RG, Akoğlu HA, Bozaykut A, et al. Comparison of the efficacy of parenteral and oral treatment for nutritional vitamin B12 deficiency in children. Hematology 2018;23(9):653–657.
2. Sezer RG, Bozaykut A, Akoğlu HA, et al. The efficacy of oral vitamin B12 replacement for nutritional vitamin B12 deficiency. J Pediatr Hematol Oncol 2018;40(2):e69–e72.
3. Chandelia S, Chandra J, Narayan S, et al. Addition of cobalamin to iron and folic acid improves hemoglobin rise in nutritional anemia. Indian J Pediatr 2012;79(12):1592–1596.

Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Svět praktické medicíny

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#