#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Životní styl dětí s onkologickým onemocněním v období remise a jejich zdravých vrstevníků


. Lifestyle of children with oncological diseases in remission and their healthy peers

Background: The lifestyle of children with oncological diseases can exert a profound influence on their long-term health outcomes, primarily due to the potential emergence of late treatment-related effects.

Objective: This study aimed to characterize the lifestyle of children with oncological diseases during the remission period, while also assessing differences in lifestyle between children in remission and their healthy peers. Additionally, we sought to evaluate these differences while considering the factor of gender among the participants.

Methods: The research sample comprised a total of 60 subjects, divided into a research group and a control group. The research group consisted of 23 children in remission who underwent active oncological treatment at the Department of Pediatric Oncology, University Hospital in Brno. The control group consisted of their 37 healthy peers. Data collection was performed using a questionnaire constructed from standardized items focusing on the lifestyle of children and adolescents, as utilized in the international study, Health Behaviour of School-Aged Children.

Result: Overall, children with oncological diseases in remission did not exhibit significant differences in lifestyle compared to their healthy peers. However, a subgroup analysis among boys revealed notable distinctions between the studied groups.

Conclusions: These findings suggest the importance of considering gender when designing intervention and educational programs related to the lifestyle of children with oncological diseases in remission.

Keywords:

sleep – Physical activity – lifestyle – nutrition – pediatric cancer – screen time


Autoři: T. Vyhlídal;  F. Chmelík
Působiště autorů: Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury Děkan: Mgr. Michal Šafář, Ph. D.
Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2023; 103(4): 188-194
Kategorie: Z různých oborů

Souhrn

Východisko: Životní styl dětí s onkologickým onemocněním může mít významný vliv na jejich dlouhodobé zdravotní výsledky, především z důvodu vzniku možných pozdních následků léčby.

Cíle: Hlavním cílem této studie bylo charakterizovat životní styl dětí s onkologickým onemocněním v období remise. Dílčím cílem bylo posoudit rozdíly v oblasti životního stylu mezi dětmi s onkologickým onemocněním v období remise a jejich zdravými vrstevníky a dále posoudit tyto rozdíly při zohlednění faktoru pohlaví zúčastněných dětí.

Metody: Výzkumný soubor tvořilo celkem 60 probandů, kteří byli rozděleni na výzkumnou a kontrolní skupinu. Výzkumnou skupinu tvořilo 23 dětí s onkologickým onemocněním v období remise, které absolvovaly aktivní onkologickou léčbu ve Fakultní nemocnici v Brně na Klinice dětské onkologie. Kontrolní skupina byla tvořena jejich 37 zdravými vrstevníky. Pro sběr dat byl použit dotazník zkonstruovaný z otázek zaměřených na životní styl dětí a mládeže, které jsou standardně využívány v mezinárodní studii Health Behaviour of School-Aged Children.

Výsledky: Z celkového pohledu se děti s onkologickým onemocněním v období remise nelišily ve sledovaných aspektech životního stylu od svých zdravých vrstevníků. Významné rozdíly mezi sledovanými skupinami byly nalezeny pouze v dílčí analýze u chlapců.

Závěr: Výsledky mohou naznačovat potřebu zohledňovat při koncipování intervenčních a vzdělávacích programů v oblasti životního stylu faktor pohlaví dětí s onkologickým onemocněním v období remise.

Klíčová slova:

pohybová aktivita – spánek – životní styl – děti s onkologickým onemocněním – sledování obrazovky – stravování

ÚVOD

V České republice je ročně diagnostikováno okolo 400 nových případů onkologických onemocnění u dětí (1). Životní styl dětí s onkologickým onemocněním může mít významný vliv na jejich dlouhodobé zdravotní výsledky, zejména pokud vezmeme v úvahu možné pozdní následky léčby (2). U dětí, které přežily onkologické onemocnění, existuje vysoké riziko vzniku dalších novotvarů, orgánových dysfunkcí, opožděného růstu, neurokognitivních poruch a psychosociálních problémů (3–5). Výzkumy naznačují, že zdravý životní styl může pomoci snížit riziko a závažnost těchto pozdních následků (6–9).

Klíčovými složkami zdravého životního stylu dětí jsou pohybová aktivita (PA), spánek a zdravé stravování (10–12). Pro děti s onkologickým onemocněním může být náročné věnovat se PA tak často, jak je doporučeno, a dodržovat zásady zdravého stravování kvůli vedlejším účinkům souvisejícím s léčbou. I přes tyto problémy je však pro tuto cílovou skupinu důležité, aby se věnovala pravidelné PA a udržovala si zdravé spánkové a stravovací návyky.

Hlavním cílem této studie bylo charakterizovat životní styl dětí s onkologickým onemocněním v období remise. Dílčím cílem bylo posoudit rozdíly v oblasti životního stylu mezi dětmi s onkologickým onemocněním v období remise a jejich zdravými vrstevníky a dále posoudit tyto rozdíly při zohlednění faktoru pohlaví zúčastněných dětí.

SOUBOR PACIENTŮ A METODIKA

Výzkumný soubor

Výzkumný soubor sestával z celkem 60 probandů, kteří byli rozděleni na výzkumnou a kontrolní skupinu. Výzkumnou skupinu tvořilo 23 dětí s onkologickým onemocněním v období remise, které absolvovaly aktivní onkologickou léčbu ve Fakultní nemocnici v Brně na Klinice dětské onkologie. Kontrolní skupina byla tvořena jejich 37 zdravými vrstevníky. Všichni probandi byli v době účasti na výzkumu ve věku 6–15 let a měli trvalé bydliště na území České republiky (tab. 1).

Tab. 1. Charakteristika výzkumného souboru
Charakteristika výzkumného souboru
n – počet účastníků, Mdn – medián, IQR – interkvartilové rozpětí

Sběr dat

Studie byla schválena etickou komisí Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci pod jednacím číslem 48/2018. Všichni participanti souhlasili se svou účastí na výzkumu a u všech byl zajištěn informovaný souhlas jejich zákonných zástupců.

Dotazníkové šetření bylo realizováno na ozdravném pobytu pro děti s onkologickým onemocněním a jejich zdravé vrstevníky, který realizuje Nadační fond dětské onkologie KRTEK. Tento pobyt se uskutečnil v termínu 1. až 31. srpna 2018 na Mílovech, kraj Vysočina. Sběr dat proběhl v průběhu prvního dne pobytu (tak, aby účast na ozdravném pobytu neovlivnila odpovědi respondentů) za přítomnosti zákonných zástupců, kteří v případě potřeby pomáhali participantům s vyplněním dotazníku.

Pro sběr dat byl použit dotazník zkonstruovaný z otázek zaměřených na životní styl dětí a mládeže, které jsou standardně využívány v mezinárodní studii Health Behaviour of School-Aged Children (HBSC) (13). Sada otázek byla dále doplněna o otázku zaměřenou na účast v neorganizované PA. Výsledný dotazník je běžně využíván pro výzkumná šetření realizovaná na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci.

Zpracování dat

Údaje z dotazníků byly převedeny do elektronické podoby a jednotlivé položky byly vyhodnoceny podle předem definovaných kritérií. Tato kritéria se opírají o platná mezinárodní doporučení nebo byla nastavena tak, aby data bylo možné interpretovat v kontextu již publikovaných výsledků o české populaci.

Otázka č. 1 „Jak bys hodnotil/a svůj zdravotní stav?“ s možnými odpověďmi „výborný/velmi dobrý/dobrý/ ucházející/špatný“ byla vyhodnocena tak, aby identifikovala četnost respondentů, kteří vnímají svůj zdravotní stav jako výborný nebo velmi dobrý.

Otázka č. 2 „Jak bys hodnotil/a svou tělesnou zdatnost v porovnání s ostatními vrstevníky stejného pohlaví?“ s možnými odpověďmi „nadprůměrná/průměrná/ podprůměrná“ byla vyhodnocena tak, aby identifikovala četnost respondentů, kteří vnímají svou tělesnou zdatnost jako nadprůměrnou nebo průměrnou.

Otázka č. 3 „Kolik hodin v týdnu se ve svém volném čase věnuješ organizovaným sportovním aktivitám? Za organizované sportovní aktivity lze považovat všechny aktivity, které provozuješ ve sportovním nebo jiném klubu či organizaci (fotbal, basketbal, atletika, gymnastika, závodní tanec apod.).“ s možnými odpověďmi „vůbec/0,5 h/1 h/2 h/3 h/4 h/5 h/6 h/7 a více hodin týdně“ byla vyhodnocena tak, aby identifikovala četnost respondentů, kteří se účastní organizované PA (minimálně 0,5 hodiny týdně a více).

Otázka č. 4 „Kolik hodin denně se ve svém volném čase věnuješ neorganizovaným pohybovým aktivitám ve všední dny (pondělí až pátek)? Za neorganizované pohybové aktivity lze považovat všechny aktivity, které provozuješ sám/sama nebo s kamarády bez dohledu rodičů, učitele či trenéra (hraní míčových her, pobíhání „po venku“ apod.)“, a otázka č. 5 „Kolik hodin denně se ve svém volném čase věnuješ neorganizovaným pohybovým aktivitám o víkendu (sobota a neděle)?“ s možnými odpověďmi „vůbec/0,5 h/1 h/ 2 h/3 h/4 h/5 h/6 h/7 a více hodin denně“ byly vyhodnoceny tak, aby identifikovaly četnost respondentů, kteří splňují doporučenou úroveň pro PA dle WHO (14), tedy mají více než 60 minut středně zatěžující až intenzivní PA denně.

Otázky č. 6 a 7 byly vyhodnoceny na základě tří položek dotazníku zaměřených na sledování obrazovky (screen time) a zohledňovaly dále všední dny a víkendy. Tyto dotazníkové položky se ptaly, „Kolik hodin denně ve svém volném čase obvykle sleduješ televizi, video (včetně YouTube nebo podobných stránek), DVD nebo jiné programy na obrazovce?“, „Kolik hodin denně ve svém volném čase trávíš obvykle hraním her na počítači, herní konzoli, tabletu (například iPad), smartphonu nebo jiném elektronickém zařízení? Nepočítej pohybové a fitness hry“ a „Kolik hodin denně ve svém volném čase obvykle strávíš na elektronických zařízeních, jakou jsou počítače, tablety (např. iPad) či smartphony za jiným účelem, např. psaním domácích úkolů, e-mailů, používáním Twitteru, Facebooku, Instagramu, Messengeru, chatováním nebo surfováním na internetu?“ s možnými odpověďmi „vůbec/0,5 h/1 h/2 h/3 h/ 4 h/5 h/6 h/7 a více hodin denně“. Díky tomu bylo možné identifikovat četnost respondentů, kteří splňují doporučení (15), a stráví tedy ve volném čase sledováním obrazovky méně než 2 hodiny denně.

Otázky č. 8 „Jak dlouho spíš v průměru v běžný školní den? Uveď prosím co nejpřesněji.“ a otázka č. 9 „Jak dlouho spíš v průměru v běžný víkendový den? Uveď prosím co nejpřesněji.“ s možnými odpověďmi „... hodin ...minut“ byly vyhodnoceny tak, aby identifikovaly četnost respondentů, kteří splňují doporučenou dobu trvání spánku (16), tedy respondenty ve věku 6–13 let, kteří spí 9 a více hodin denně a respondenty ve věku 14–15 let, kteří spí 8 a více hodin denně.

Otázky věnované výživě „Kolikrát týdně jíš nebo piješ...?“ ovoce (č. 10), zeleninu (č. 11), sladkosti, např. bonbony nebo čokoládu (č. 12), kolu nebo jiné slazené nápoje obsahující cukr (č. 13) a chipsy, tyčinky, crackery apod. (č. 14) s možnými odpověďmi „nikdy/méně než jednou týdně/jednou týdně/2–4krát týdně/5–6krát týdně/jednou denně, každý den/každý den, více než jednou“ byly vyhodnoceny tak, aby identifikovaly četnost respondentů, kteří konzumují uvedené položky každý den jednou nebo častěji.

Otázka č. 15 „Jak často se stravuješ ve fast foodech (McDonald’s, KFC apod.)?“ s možnými odpověďmi „vůbec/zřídka (méně než jednou měsíčně)/jednou měsíčně/2–3krát měsíčně/jednou týdně/2–4krát týdně/5krát týdně a častěji“ byla vyhodnocena tak, aby identifikovala četnost respondentů, kteří se ve fast foodech stravují 2krát měsíčně a častěji.

Otázky č. 16 „Jak často v týdnu obvykle snídáš (více než sklenici mléka či ovocného džusu) ve všední dny (pondělí až pátek)?“ s možnými odpověďmi „ve školní den nikdy nesnídám/1 den/2 dny/3 dny/4 dny/5 dnů“ a č. 17 „Jak často v týdnu obvykle snídáš (více než sklenici mléka či ovocného džusu) o víkendu (sobota a neděle)?“ s možnými odpověďmi „o víkendu nikdy nesnídám/snídám pravidelně v jeden víkendový den (sobota nebo neděle)/snídám pravidelně v obou víkendových dnech (sobota i neděle)“ byly vyhodnoceny tak, aby identifikovaly četnost respondentů, kteří snídají každý den.

Tab. 2. Porovnání odpovědí dětí s onkologickým onemocněním v období remise (výzkumná skupina, n = 23) a jejich zdravých vrstevníků (kontrolní skupina, n = 37)
Porovnání odpovědí dětí s onkologickým onemocněním v období remise (výzkumná skupina, n = 23) a jejich zdravých vrstevníků (kontrolní skupina, n = 37)
n – počet účastníků, p – p-hodnota pro χ2-test, PA – pohybová aktivita

Statistická analýza

K výpočtu deskriptivních statistik byl použit software IBM SPSS Statistics v.22. Proporce byly porovnávány pomocí χ2-testu v softwaru MedCalc (https://www.medcalc.org/ calc/comparison_of_proportions.php) v souladu s publikovanými doporučeními (17, 18). Hladina statistické významnosti byla stanovena na α = 0,05.

Tab. 3. Porovnání odpovědí dívek s onkologickým onemocněním v období remise (výzkumná skupina, n = 13) a jejich zdravých vrstevnic (kontrolní skupina, n = 25)
Porovnání odpovědí dívek s onkologickým onemocněním v období remise (výzkumná skupina, n = 13) a jejich zdravých vrstevnic (kontrolní skupina, n = 25)
n – počet účastníků, p – p-hodnota pro χ2-test, PA – pohybová aktivita

VÝSLEDKY

Sledované charakteristiky životního stylu se celkově u výzkumné a kontrolní skupiny účastníků studie významně nelišily. Děti s onkologickým onemocněním v období remise plnily uvedená doporučení a dosahovaly stanovených kritérií ve srovnatelné míře se svými zdravými vrstevníky (tab. 2).

Po provedení analýz zohledňujících pohlaví respondentů jsme dospěli k podobným výsledkům i u sledovaných dívek. U nich se rovněž neprokázaly významné rozdíly v plnění stanovených doporučení a kritérií mezi těmi s onkologickým onemocněním v období remise a jejich zdravými vrstevnicemi (tab. 3).

Signifikantní rozdíly jsme však identifikovali u chlapců. Zdraví chlapci v signifikantně vyšší míře (p = 0,031) vnímali svůj zdravotní stav jako výborný nebo velmi dobrý oproti chlapcům s onkologickým onemocněním v období remise. Zdraví chlapci rovněž ve významně větší míře (p = 0,046) vnímali svou tělesnou zdatnost jako nadprůměrnou nebo průměrnou. Zatímco všichni zdraví chlapci splnili doporučenou úroveň PA, chlapci s onkologickým onemocněním v období remise toto doporučení plnili v signifikantně nižší míře ve školních dnech (p = 0,018) i o víkendech (p = 0,046). Naopak doporučení ke sledování obrazovky ve školní dny ve významně vyšší míře (p = 0,046) plnili chlapci s onkologickým onemocněním v remisi oproti zdravým chlapcům, ze kterých toto doporučení nesplnil žádný. V ostatních charakteristikách životního stylu se významné rozdíly mezi výzkumnou a kontrolní skupinou neprokázaly ani u chlapců (tab. 4).

Tab. 4. Porovnání odpovědí chlapců s onkologickým onemocněním v období remise (výzkumná skupina, n = 10) a jejich zdravých vrstevníků (kontrolní skupina, n = 12)
Porovnání odpovědí chlapců s onkologickým onemocněním v období remise (výzkumná skupina, n = 10) a jejich zdravých vrstevníků (kontrolní skupina, n = 12)
n – počet účastníků; p – p-hodnota pro χ2-test; PA – pohybová aktivita

DISKUZE

Interpretace části výsledků této studie se opírá o data z Národní zprávy o pohybové aktivitě českých dětí a mládeže z roku 2022, která poskytuje vhled do životního stylu dětí a mládeže v České republice (19). Tato zpráva mapuje námi hodnocené oblasti zdravého životního stylu, jako jsou např. PA, sledování obrazovky, spánek a stravování českých dětí.

V České republice je téměř 66 % dětí a mládeže zapojeno do organizované PA. V naší studii bylo do organizované PA zapojeno 78 % respondentů z výzkumné i kontrolní skupiny. V tomto ukazateli nebyly nalezeny rozdíly mezi léčenými a zdravými dívkami nebo chlapci.

Celkově doporučeného množství PA dle Světové zdravotnické organizace (14) v naší studii dosahovala srovnatelně skupina zdravých vrstevníků (ve všední dny 86 %, o víkendu 89 %) i skupina dětí s onkologickým onemocněním v období remise (ve všední dny 70 %, o víkendu 78 %). Přestože chlapci z výzkumné skupiny dosahovali doporučené úrovně PA významně méně než chlapci z kontrolní skupiny, je jejich relativní četnost srovnatelná s úrovní plnění doporučení popsanou v Národní zprávě, podle které dosahuje v rámci české populace tohoto doporučení přibližně 58 % dětí. Děti a dospívající by neměli trávit ve volném čase více než 2 hodiny před obrazovkami (15) (televize, počítače a jiná elektronická zařízení). Toto doporučení plní pouze 29 % českých dětí. Výsledky naší studie prezentují obdobné hodnoty, kdy toto doporučení splnilo během školního dne 30 % respondentů výzkumné skupiny a 19 % kontrolní skupiny. O víkendu to bylo 30 % respondentů výzkumné skupiny a 24 % kontrolní skupiny. Významně odlišné výsledky jsme zjistili v souboru chlapců, kdy chlapci z výzkumné skupiny trávili méně času před obrazovkou nebo na elektronických zařízeních než chlapci z kontrolní skupiny.

Doporučení k délce spánku (16) naplňovali respondenti ve vyšší míře spíše ve víkendových dnech než ve školních dnech. Celkově v naší studii plnily tato doporučení obě sledované skupiny minimálně v míře odpovídající výsledkům Národní zprávy, kde se uvádí plnění doporučení přibližně u poloviny dětské populace.

Při interpretaci výsledků o stravovacích zvyklostech jsme přihlíželi k údajům zveřejněným na portálu Zdravá generace (20), kde se uvádí, že zhruba polovina českých dětí sní alespoň jeden kus ovoce každý den. Tomu se blíží výsledky naší studie v případě kontrolní skupiny, ale z výzkumné skupiny naplňovalo toto kritérium pouze 22 % respondentů. Obdobné výsledky byly zjištěny i v případě každodenní konzumace zeleniny, kdy kontrolní skupina naplňovala toto kritérium ve 13 % oproti 33 % běžné dětské populace.

V konzumaci sladkostí a slazených nápojů dosahovala naše výzkumná i kontrolní skupina podobných hodnot. Tyto výsledky byly srovnatelné s běžnou dětskou populací, kde každý pátý si dá každý den něco sladkého a každý den vypije slazený nápoj přibližně 14 % dětí. Osmnáct procent dětské populace se dále stravuje ve fast foodech 2krát měsíčně a častěji. V naší studii byla s touto mírou srovnatelná výzkumná skupina, u respondentů kontrolní skupiny jsme zaznamenali nižší míru stravovaní ve fast foodech než v běžné populaci. V České republice dle dat z portálu Zdravé generace pravidelně snídá každý den 49 % školáků. Výsledky naší studie se u obou sledovaných skupin pohybují zejména o víkendech výše.

Studie přináší originální informace o specifické populaci dětí s onkologickým onemocněním v období remise a jejich zdravých vrstevnících, které nejsou v české literatuře v dostatečné míře dostupné. Zároveň je však nutné upozornit na limity této studie a při interpretaci výsledků je respektovat. Nejvýznamnější limitou je poměrně malá velikost výzkumného souboru, která znemožňuje generalizovat výsledky studie na celou populaci dětí s onkologickým onemocněním v období remise. Dalším limitem je fakt, že v této studii jsme se spoléhali na subjektivně uváděná data získaná prostřednictvím dotazníků. Přestože subjektivně uváděná data poskytují cenné informace z pohledu subjektů samotných, objektivní měření by u řady sledovaných charakteristik životního stylu přispělo ke zpřesnění výsledků. Domníváme se tedy, že problematika životního stylu dětí s onkologickým onemocněním by měla být řešena v České republice systematičtěji a s maximálním využitím co nejobjektivnějších výzkumných technik.

ZÁVĚRY

Z celkového pohledu se děti s onkologickým onemocněním v období remise nelišily ve sledovaných aspektech životního stylu od svých zdravých vrstevníků. Významné rozdíly mezi sledovanými skupinami byly identifikovány pouze v dílčí analýze u chlapců. Výsledky této studie mohou naznačovat potřebu zohledňovat při koncipování intervenčních a vzdělávacích programů v oblasti životního stylu faktor pohlaví dětí s onkologickým onemocněním v období remise.

Poděkování

Studie byla podpořena interním studentským grantem Univerzity Palackého v Olomouci (IGA_FTK_2019_011).

Konflikt zájmů: žádný.

adresa pro korespondenci:
Mgr. Tomáš Vyhlídal
Fakulta tělesné kultury UP
Třída Míru 117, 771 11 Olomouc
e-mail:
tomas.vyhlidal@upol.cz


Zdroje
  1. Krejčí D, Ščavnický J, Zapletalová M, a kol. Czech Childhood Cancer Information Systém [online]. Dostupné z: https://ccc-is. uzis.cz [cit. 2023-05-30].
  2. Smith WA, Li C, Nottage KA, et al. Lifestyle and metabolic syndrome in adult survivors of childhood cancer: a report from the St. Jude Lifetime Cohort Study. Cancer. 2014; 120(17): 2742–2750.
  3. Langer T, Grabow D, Steinmann D, et al. Late effects and longterm follow-up after cancer in childhood. Oncol Res Treat. 2017; 40(12): 746–750.
  4. Rueegg CS, Kriemler S, Zuercher SJ, et al. A partially supervised physical activity program for adult and adolescent survivors of childhood cancer (SURfit): study design of a randomized controlled trial [NCT02730767]. BMC Cancer. 2017; 17: 1–15.
  5. Demark‐Wahnefried W, Werner C, Clipp EC, et al. Survivors of childhood cancer and their guardians: current health behaviors and receptivity to health promotion programs. Cancer. 2005; 103(10): 2171–2180.
  6. Götte M., Taraks S, Boos J. Sports in pediatric oncology: the role(s) of physical activity for children with cancer. J Pediatr Hematol Oncol. 2014; 36(2): 85–90.
  7. Kopp LM, Gupta P, Pelayo-Katsanis L, et al. Late effects in adult survivors of pediatric cancer: a guide for the primary care physician. Am J Med. 2012; 125(7): 636–641.
  8. van Dijk‐Lokkart EM, Steur LM, Braam KI, et al. Longitudinal development of cancer‐related fatigue and physical activity in childhood cancer patients. Pediatr Blood Cancer. 2019; 66(12): e27949.
  9. Fiuza-Luces C, Padilla JR, Soares-Miranda L, et al. Exercise intervention in pediatric patients with solid tumors: the physical activity in pediatric cancer trial. Med Sci Sports Exerc. 2017; 49(2): 223–230.
  10. Klimešová I, Stelzer J, Miklánková L. Family Eating and Activity Habits Questionnaire-český překlad a ověření srozumitelnosti dotazníku. Čes-slov Pediat. 2018; 73(8): 494–450.
  11. Klimešová I, Elfmark M, Králová P. Stravovací a pohybové zvyklosti v rodině-ověření reliability dotazníku. Čes-slov Pediat. 2020; 75(2): 78–81.
  12. Chaput JP, Katzmarzyk PT, LeBlanc AG, et al. Associations between sleep patterns and lifestyle behaviors in children: an international comparison. Int J Obes Suppl. 2015; 5(Suppl 2): 59–65.
  13. Health Behaviour in School-aged Children (HBSC). Mezinárodní výzkumná studie o zdraví a životním stylu dětí a školáků [online]. Dostupné z: https://hbsc.cz/ [cit. 2023-05-30].
  14. Chaput JP, Willumsen J, Bull F, et al. 2020 WHO guidelines on physical activity and sedentary behaviour for children and adolescents aged 5–17 years: summary of the evidence. Int J Behav Nutr Phys Act. 2020; 17(1): 141.
  15. Tremblay MS, Carson V, Chaput JP, et al. Canadian 24-hour movement guidelines for children and youth: an integration of physical activity, sedentary behaviour, and sleep. Appl Physiol Nutr Metab. 2016; 41(6 Suppl 3): S311–S327.
  16. Paruthi S, Brooks LJ, D‘Ambrosio C, et al. Recommended amount of sleep for pediatric populations: a consensus statement of the American Academy of Sleep Medicine. J Clin Sleep Med. 2016; 12(6): 785–786.
  17. Campbell I. Chi‐squared and Fisher–Irwin tests of two‐by‐two tables with small sample recommendations. Stat Med. 2007; 26(19): 3661–3675.
  18. Richardson JT. The analysis of 2× 2 contingency tables – yet again. Stat Med. 2011; 30(8): 890–890.
  19. Gába A, Baďura P, Dygrýn J, a kol. Národní zpráva o pohybové aktivitě českých dětí a mládeže 2022 [online]. Dostupné z: https://activehealthykids.upol.cz/narodni-zprava-2018 [cit. 2023-05-30].
  20. Kalman M, Baďura P, Veškrnová K, a kol. Zdravá generace. Zkoumáme životní styl českých dětí [online]. Dostupné z: https:// zdravagenerace.cz/ [cit. 2023-05-30].
Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 4

2023 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#