#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Geriatrie a Gerontologie 2023, 12, č. 3: 101
Kategorie: Editorial

Vážené kolegyně a kolegové,


velice si vážím autorů článků, kteří se připojili v období letních prázdninových dnů k tvorbě tohoto čísla.

Aktuální, třetí letošní číslo časopisu vychází v období babího léta. Je to čas, kdy výbor houževnatě dopracovává podklady pro Národní plán rozvoje geriatrie, pracujeme i na Národním akčním plánu pro Alzheimerovu chorobu a jiná neurodegenerativní onemocnění. Chystáme řadu pilotních projektů ve spolupráci s ostatními odbornostmi, připravujeme účast na kongresových aktivitách, zkrátka – nehledě na prázdniny a dovolené – pracujeme neustále. Víte, že do konce roku proběhnou i volby do výboru ČGGS. S touto skutečností chci apelovat na členy společnosti, aby se připojili ke kandidatuře.

Zároveň bych velice ráda poděkovala dosavadnímu výboru, jehož členové po celé volební období houževnatě pracovali a doslova jako jeden člověk se pustili do aktivity, kterou řadu let nebylo možné z různých příčin realizovat. Jde o aktualizaci koncepce oboru. Naším cílem je, aby se absolventi lékařských fakult přihlašovali do oboru s tím, že budou adekvátně hodnoceni jak po stránce společenské, tak finanční. Jedině tak můžeme zajistit udržitelnost geriatrie a její další rozvoj.

Nyní k obsahu čísla.

Ve spolupráci se Společností všeobecného lékařství vznikl doporučený postup týkající se předoperačního vyšetření seniora v primární péči, který předkládáme.

O antikoagulační léčbě u pacientů s fibrilací síní a sníženou funkcí ledvin bylo již hodně napsáno. Myslím ale, že vás zaujme pohled zasvěceného kardiologa, který se tématem zabývá ve vztahu k seniorské populaci.

Slovenští kolegové se zamýšlí nad problematikou postcovidového období z pohledu kardiologie a geriatrie v článku s poutavým názvem Deň po: fibrilácia predsiení a COVID-19.

Naším záměrem bylo připravit toto číslo různorodé, což se nepochybně zdařilo. Článek Transthyretinová amyloidóza srdce – diagnóza, na kterou musíme myslet i ve stáří by tak určitě neměl ujít vaší pozornosti.

Zamyšlení nad ožehavou etickou problematikou přináší příspěvek Má lékař podlehnout naléhání rodiny a sdělit nepravdivou informaci? Jistě vás osloví, neboť jde o téma, s nímž se často setkáváme.

Jistě se shodneme, že velkým problémem je polyfarmakoterapie seniorů. Z hlediska nežádoucích interakcí je spojena s vyšším stupněm seniorské křehkosti, v některých případech i s vyšší mortalitou. Proto vítám článek Doporučené nástroje pro revizi medikace a optimalizaci preskripce u geriatrických pacientů.

Na závěr mi dovolte ohlédnutí za hradeckým celostátním gerontologickým kongresem, který letos ambiciózně zapojil do příprav chirurgy a onkology, s nimiž společně pečujeme o naše pacienty.

V následujícím období nás čeká hodně práce. Doufejme, že se vše povede, jak je třeba, a budeme moci nadále i s radostí rozvíjet obor geriatrie a gerontologie. K dosažení vytyčených cílů je nezbytná spolupráce nás všech. Ačkoli je nás málo, děláme velký obor a kvalitní prací můžeme získat nové geriatry. Zdá se, že podmínky pro to jsou vytvořeny.

 

Tak tedy hodně štěstí!

 

MUDr. Božena Jurašková, Ph.D.
III. interní gerontometabolická klinika
LF UK a FN Hradec Králové


Štítky
Geriatrie a gerontologie Praktické lékařství pro dospělé Protetika

Článek vyšel v časopise

Geriatrie a Gerontologie

Číslo 3

2023 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#