#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Geriatrie a Gerontologie 2022, 11, č. 4: 149
Kategorie: Editorial


Komplexní pojetí geriatrie představuje v dnešní době výsadu, která nám dovoluje pojmout nemocného holisticky. To znamená s chorobami, které jsou podrobně diferencovány dle moderních guidelines, ale přesto mají svou složitou modifikaci danou atypickým průběhem, komorbiditami či zastřením typických známek klinických projevů. Polymorbidní pacient nás z různých úhlů pohledu vede k zamyšlení nad tématy medicínskými i sociálními. To vyžaduje rozšíření obvyklé diferenciální diagnostiky nejen o naše zkušenosti, ale také o medicínskou intuici. V tomto čísle předkládáme dvě kazuistiky, které ilustrují nezbytnost širších úvah nad aktuálními problémy pacienta.

Geriatr je nucen se orientovat i v oblastech přesahujících základní medicínskou problematiku seniorského věku a vnímat problémy v souvislostech geriatrických syndromů a geriatrické křehkosti. V péči o seniory nelze zapomenout na význam kognitivních funkcí a možnosti jejich zhodnocení. Podrobněji se tématu věnuje publikovaná pilotní studie mini Cog v české populaci dospělých. Geriatrickým syndromům se věnuje článek Mgr. Obšilové, popisující vztahy mezi diabetem mellitem a geriatrickými syndromy. Přehledně jsou zde uvedeny výsledky zahraničních studií. Profesor Weber prezentuje v čísle zajímavou retrospektivní kohortní studii: Obezita a diabetes – trajektorie výskytu u akutně hospitalizovaných seniorů a dynamika jejich změn během 27 let.

Geriatrická křehkost je již nyní vnímána jako propojující parametr rizikovosti seniora jak v oborech akutní medicíny včetně operačních oborů, tak v oblasti následné i dlouhodobé péče a sociálního zajištění. Možnost ovlivnění jednotlivých komponent geriatrické křehkosti posouvá seniora do jiného funkčního věku a zvyšuje jeho potenciál zdraví a šanci překonat nadcházející potíže.

Do aktuálního čísla jsme pro vás připravili i sdělení týkající se přínosu suplementace karnosinu a β-alaninu v seniorském věku. Ze zkušeností s polymorbidně nemocnými víme, jak složitá je cesta k účelné a individuální farmakoterapii – tzv. zlatá střední cesta, jejímž cílem je bezpečná léčba s minimem nežádoucích účinků a eliminace interakcí. Uvedené problematice se věnuje sdělení MUDr. Skladané, hodnotící efekt opioidních analgetik v léčbě bolesti u geriatrických pacientů.

Získat naději na dožití se dlouhého věku ve zdraví a dobré fyzické kondici, bez závislosti na pomoci druhé osoby je oblastí preventivní gerontologie, která je rovněž v našem časopise zmíněna. Obyvatelé České republiky se dožívají delšího věku, ale v nemoci a disabilitě. S pomocí preventivních postupů a aktivací vlastních sil seniora můžeme přispět k lepšímu zdraví naší stárnoucí populace a snížit negativní dopady stávající reality. Pomoci může i efektivní management péče o seniory.

Významnou osobností české geriatrie je nepochybně již zmíněný prof. MUDr. Pavel Weber, CSc., kterého si osobně velmi vážím a s radostí mu předávám v rámci editorialu slovo.

MUDr. Milena Bretšnajdrová, Ph.D.

Zástupce přednost y pro LP geriatrie

Fakultní nemocnice Olomouc


Štítky
Geriatrie a gerontologie Praktické lékařství pro dospělé Protetika

Článek vyšel v časopise

Geriatrie a Gerontologie

Číslo 4

2022 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#