#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zpráva z kongresu SSAIM


Autoři: P. Michálek
Vyšlo v časopise: Anest. intenziv. Med., 33, 2022, č. 3-4, s. 179
Kategorie: Sdělení odborných společností

Ve dnech 19.–21. 5. 2022 proběhl v krásných prostorách Grand Hotelu Bellevue v Horním Smokovci již 28. kongres Slovenskej spoločnosti anesteziológie a intenzivnej medicíny – SSAIM – s mezinárodní účastí.

Prezidentem kongresu byl předseda SSAIM doc. MUDr. Roman Záhorec, CSc., a ve vědeckém výboru byli kolegové M. Pauliny, J. Firment, J. Koppl, I. Olejárová, L. Romanová a M. Venglarčík. V průběhu kongresu ve dvou sálech zaznělo celkem 60 ústních sdělení, které byly rovnoměrně věnovány anesteziologii s perioperační medicínou, a intenzivní péči. Anesteziologické bloky byly věnovány celé šíři oboru, od dětské anestezie přes obecnou anesteziologii, až ke kardiochirurgické perioperační péči. V intenzivní medicíně byla většina témat věnována péči o pacienty s covid-19 infekcí, umělé plicní ventilaci a rozvoji ECMO programu na Slovensku.

Velice zajímavá byla Kadlicova memoriálová přednáška, kterou byl pověřen primář Peter Szeghy z Nemocnice Čadca, a týkala se volumetrického monitorování a kvantifikaci množství extravaskulární plicní tekutiny u umělé plicní ventilace kriticky nemocných pacientů.

Inovativním blokem byla panelová diskuze „Best Clinical Practice v podmínkách Karpatského oblouku“, která byla věnována komplexním problémům v současné intenzivní medicíně s názory, často osvěžujícím způsobem kontroverzními, jednotlivých přítomných expertů ze Slovenska i České republiky.

Dalším bodem programu byl blok „Žilní vstupy a jejich využití v anestezii“ ve spolupráci se Společností pro porty a permanentní katétry (SPPK), kde zazněla sdělení na téma obtížného žilního přístupu, komplexního řešení žilního vstupu u dětí nebo souhrn postupů, jak řešit neprůchodnost centrálních a periferních žilních katétrů.

Firemní sympozia zahrnovala přednášky firmy Baxter, které se týkaly výživy v perioperačním období, sympozium společnosti CSL Behring věnované život ohrožujícímu krvácení a koagulační léčbě, přednášku Volkera Humberta z Berlína, sponzorovanou firmou Meditrade, pojednávající o využití CytoSorbu u vazoplegického šoku a edukační sympozium společnosti AOP Orphan o péči o oběh u kriticky nemocných pacientů.

Program byl doplněn soutěží o nejlepší ústní sdělení mladých anesteziologů a hojně navštívenou posterovou sekcí.

Mezinárodní účast byla zajištěna také s pomocí velkého počtu lékařů a lékařek z České republiky. Za výbor ČSARIM se zúčastnili P. Dostál a P. Michálek, oba s aktivní účastí, byl přítomen i předseda Akreditační komise MZ ČR T. Vymazal. Ústní sdělení přednesli také další čeští lékaři – M. Šenkyřík (Brno), V. Dostálová (Hradec Králové), O. Jor, J. Richter, R. Kula a J. Neiser (všichni Ostrava).

Během celého kongresu s bohatým společenským programem přálo i počasí, takže bylo možné se po přednáškách také věnovat obdivování pohledu na horské štíty, ať z židle hotelové venkovní restaurace nebo i z větší blízkosti.

Text informačního sdělení neprošel recenzním řízením, ani redakční/editorskou úpravou.


Štítky
Anesteziologie a resuscitace Intenzivní medicína

Článek vyšel v časopise

Anesteziologie a intenzivní medicína

Číslo 3-4

2022 Číslo 3-4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#