#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Specificity léčby bolesti u kriticky nemocných dospělých pacientů s BMI ≥ 40


Vyšlo v časopise: Anest. intenziv. Med., 33, 2022, č. 3-4, s. 160
Kategorie: Zajímavosti z literatury

Cuny A, De Jon A, Chanques G. Pain Management Specifities in Critically Ill Patients With Obesity. ICU Management & Practice. 2022;22(3):120-122.

Obezita jako rizikový faktor narůstá celosvětově; v intenzivní péči jí trpí 15–40 % pacientů/pacientek. Znesnadňuje péči vč. polohování, transportu, péči o kůži a i. v. vstupy, zobrazovací vyšetření i odpojování z umělé ventilace. Má multisystémový dopad s početnými komorbiditami. Bolest se účastní na stavu a průběhu až u 30 % obézních pacientů a nutnost analgetizace při intervencích stoupá na 50 %. Ne vždy je možné hodnotit intenzitu a vnímání bolesti podle numerických skóre 1–10. Přesto je významnému tématu věnována dosud nedostatečná samostatná výzkumná pozornost.

U obézních pacientů se na bolesti podílí i vliv nadměrné hmotnosti na svaly a klouby. Pravděpodobně se zvyšuje práh jejího senzorického vnímání, zejména z oblasti se zvýšeným obsahem tukové tkáně – klesá hustota neurofibril. Podílí se i odlišný endokrinní profil – metabolická hyperaktivita viscerální tukové složky, odlišné hladiny galaninu a beta‑endorfinu, neurovegetativní odlišnosti a neuropsychologické změny i změny farmakodynamiky a farmakokinetiky.

Obecná doporučení pro doporučení a dávky analgetik většinou obezitu nezohledňují. Obezitu lze přitom zobrazit a odečíst i z CT, a poté údaje připojit do rozvahy závažných komorbidit. Připravují se jednotná mezinárodní doporučení pro pacienty/pacientky s BMI ≥ 40 kg/m2 pro analgezii, sedaci a delirium, popř. pro jejich společné projevy.

K úvodnímu popisnému textu autorů z Montpelliere, doprovázeným hojnými světovými citacemi jsou připojena i jednoduchá doporučení ve stručných a návodných rámečcích. Věnují se non‑opioidním analgetikům, opioidům, ketaminu a nor‑ketaminu.

Autoři zdůrazňují, že je nutno pozornost tomuto specifickému tématu obecně zvýšit a postupy propracovat s jednotnými protokoly a podpořit výsledky validních studií, cílených na indikace, propočty dávkování, rizika, výskyt nežádoucích účinků a předávkování, na kontroly a kombinace se sedativy i s další farmakoterapií specificky u obézních mužů, obézních žen i dětí.

doc. MUDr. Jarmila Drábková, CSc.

jarmila.drabkova@fnmotol.cz


Štítky
Anesteziologie a resuscitace Intenzivní medicína

Článek vyšel v časopise

Anesteziologie a intenzivní medicína

Číslo 3-4

2022 Číslo 3-4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#