#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výběr dárců pro multikomponentní odběry krve


Authors: R. Procházková;  L. Hubáčková;  L. Řehořová
Authors‘ workplace: Transfuzní oddělení, Krajská nemocnice Liberec
Published in: Transfuze Hematol. dnes,11, 2005, No. 2, p. 54-61.
Category: Comprehensive Reports, Original Papers, Case Reports

Overview

Úvod.
Multikomponentní odběry jsou moderní alternativou odběrů dárců krve, jednotná výběrová kriteria pro dárce dosud nebyla stanovena. Cílem práce bylo tato kritéria blíže upřesnit.

Metoda.
U provedených multikomponentních odběrů bylo provedeno vzájemné posouzení vstupních parametrů dárců krve, parametrů aferéz a jakosti získaných transfuzních přípravků, byl zhodnocen význam výběrových kritérií pro jednotlivé typy multikomponentních odběrů.

Výsledky.
U 137 dárců bylo provedeno 250 odběrů na separátoru Haemonetics MCS+ a 44 odběrů na separátoru TRIMA Accel (dvojité erytrocytaferézy a kombinované odběry trombocytů). Odběry trvaly 36–81 minut podle typu protokolu, odebíraný objem byl 7–13 % celkového objemu krve (TBV) u obou separátorů, jakost přípravků splnila požadovaná kritéria. U trombocytaferéz s plazmou byl průměrný předodběrový počet trombocytů dárce významně nižší u separátoru TRIMA Accel, TBV dárce neměl vliv na trvání aferézy ani na jakost přípravků.

Diskuse.
Výsledky práce ukazují na nutnost vybírat dárce diferencovaně podle jenotlivých přístrojů a protokolů, klíčovým parametrem pro výběr dárce pro kombinované trombocytaferézy je předodběrový počet trombocytů dárce, hodnota TBV je limitujícím faktorem zejména pro volbu objemu odebíraných přípravků. Použití výběrových kritérií Rady Evropy pro dvojité erytrocytaferézy je třeba doplnit o monitorování zásob železa dárce krve.

Klíčová slova:
multikomponentní odběr krve, výběrová kritéria dárce, jakost transfuzních přípravků


Labels
Haematology Internal medicine Clinical oncology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#