#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

„OSTRAVSKÝ KONCEPT“ FYZIOTERAPIE V LÉČBĚ MOČOVÉ INKONTINENCE


Authors: J. Krhut 1;  R. Holaňová 2;  I. Muroňová 2
Authors‘ workplace: Urologické oddělení FNsP Ostrava – Poruba přednosta MUDr. K. Mainer, Ph. D. 1;  Klinika léčebné rehabilitace FNsP Ostrava – Poruba přednosta MUDr. I. Chmelová 2
Published in: Rehabil. fyz. Lék., 12, 2005, No. 3, pp. 122-128.
Category: Original Papers

Overview

Inkontinence moči patří k nejčastějším zdravotním problémům zejména ženské populace, kterým trpí v celosvětovém měřítku stamiliony lidí. Zejména v posledních dvou desetiletích jsme svědky rostoucího zájmu o tuto problematiku jak ze strany odborné, tak i laické veřejnosti.

Nejčastějšími formami inkontinence, se kterými se v praxi setkáváme, jsou stresová inkontinence a hyperaktivní měchýř (pojem zahrnující symptomy frekvencí, urgencí a urgentní inkontinenci).

Fyzioterapie hrála v léčbě inkontinence vždy spíše okrajovou úlohu a tradičně byla indikována pouze v léčbě stresové inkontinence.

Práce předkládá nový diagnosticko-léčebný koncept, který představuje syntézu dosud užívaných metod doplněnou o vlastní postupy. V tomto konceptu je na fyzioterapii pohlíženo jako na plnohodnotnou a široce použitelnou metodu léčby jak stresové inkontinence, tak hyperaktivního měchýře. Díky standardním diagnostickým i léčebným schématům umožňuje koncept hodnocení efektivity takto vedené terapie podle zásad „evidence based medicine“.

Klíčová slova:
stresová inkontinence, hyperaktivní měchýř, fyzioterapie, svaly pánevního dna, mikční karta, behaviorální terapie


Labels
Physiotherapist, university degree Rehabilitation Sports medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#