#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Operační metoda léčby nitrokloubních zlomenin patní kosti


Authors: V. Rak;  P. Buček;  D. Ira;  M. Mašek
Authors‘ workplace: Klinika úrazové chirurgie FN Brno, přednosta kliniky doc. MUDr. M. Mašek, CSc.
Published in: Rozhl. Chir., 2006, roč. 85, č. 6, s. 311-317.
Category: Monothematic special - Original

Overview

Otevřená repozice a vnitřní fixace nitrokloubních zlomenin patní kosti je dnes již standardní operační metoda, stále však diskutovaná v otázce obávaných komplikací, zejména sekundárního hojení rány a následné osteomyelitidy. Cílem této práce je seznámení chirurgické veřejnosti s touto operační metodou léčby.

V období od února 2004 do září 2005 bylo operováno 26 nitrokloubních zlomenin patní kosti u 22 pacientů otevřenou repozicí a vnitřní fixací dlahou. Čtyřikrát se jednalo o oboustrannou zlomeninu. Pacienti byli k operaci indikováni na základě Sandersovy CT klasifikace. Výkon byl prováděn rozšířeným laterálním přístupem tvaru L (Seattle), v anemizaci, za maximálního šetření měkkých tkání, doplněn spongioplastikou. U izolovaných dislokovaných zlomenin sustentakula byla provedena osteosyntéza z mediálního přístupu za použití šroubů. Po operaci končetina nebyla fixována, časně zahájena rehabilitace.

Téměř u všech operovaných pacientů kožní kryt zhojen primárně. U 3 pacientů se rána zhojila per secundam intentionem. U všech pacientů došlo podle RTG k plnému zhojení zlomeniny, bez uvolňování osteosyntetického materiálu, bez výraznějších známek subtalární artrózy či zhroucení nožní klenby. Hluboký infekt ani jiná závažná pooperační komplikace nebyla zaznamenána. Pacienti byli sledováni 6–22 měsíců a jsou nadále. Déle než 1 rok sledovaní pacienti jsou bez potíží, plně zatěžují operovanou končetinu a vrátili se k původnímu povolání.

Otevřenou repozici a interní stabilní fixaci dlahou autoři doporučují jako standardní metodu léčby u těchto zlomenin.

Klíčová slova:
nitrokloubní zlomeniny patní kosti – patní dlaha – osteosyntéza


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#